Mallorca’s kunstverleden

Page author

door Raoul - 16 December 2014

Als je aan Mallorca denkt, dan denk je aan zon, zee, en sangria. Maar het eiland heeft zo veel meer te bieden: cultuur, architectuur, en natuurlijke schoonheid dat een inspiratiebron heeft gevormd voor generaties kunstenaars. Mallorca is niet alleen een verzameling badplaatsen; achter deze toeristische locaties schuilt een authenticiteit waardoor je verrast zult zijn.

Dit eiland in de Middellandse Zee met circa 846.000 inwoners en twee officiële talen (Catalaans en Spaans) heeft een mengelmoes van historische invloeden: Grieks, Romeins, Byzantijns, en Moors. Mallorca was van 1276 tot 1344 een zelfstandig koninkrijk. De hoofdstad is Palma de Mallorca, een goede basis voor het verkennen van het artistieke verleden van het eiland, vooral als je een auto huurt.

In Palma zelf zijn er al een overvloed aan culturele bezienswaardigheden, zoals de Banys Àrabs (Arabisch Bad), de enige overblijfselen van de 10e eeuwse Arabische stad Medina Mayurqa. Het meest in het oog springend gebouw is de kathedraal van Palma, Le Seu, die met zijn Gotische architectuur de skyline van de stad domineert. De kathedraal is in de 19e eeuw door Gaudi gerenoveerd en bevat een van de grootste glas-in-lood-ramen ter wereld. De kapel van Barcelós is ook een bijzonderheid, met zijn aparte sculptuur van een school vissen.

Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het Museu de Mallorca, het Museu d’Art Espanyol Contemporani, of het Miró Instituut. De eerste neemt de bezoeker op reis door de geschiedenis van het eiland, terwijl de tweede kunstwerken bevat van belangrijke Spaanse schilders uit de 20e eeuw, zoals Pablo Picasso, Joan Miró, Juan Gris en Salvador Dalí.

Het leuke aan Mallorca is dat het eiland zo klein is dat je met de auto alles gemakkelijk kunt zien. Zo kun je bijvoorbeeld naar Valldemossa, een klein dorpje met een voormalig klooster uit de middeleeuwen. In dit pittoreske dorp zocht de componist Chopin zijn toevlucht toen hij in 1838 met zijn geliefde Aurore Dupin naar Mallorca reisde op zoek naar een beter klimaat en de romantiek van de Middellandse Zee. Hun verblijf in Valldemossa was voor allebei een creatieve en inspirerende tijd; Chopin schreef hier veel van zijn meest bekende werken. Elke zomer houdt het klooster een Chopin Festival, met verscheidende concerten.

Fans van architectuur zullen genieten van het dorp Sóller en nabijgelegen Port de Sóller. Het dorp is verborgen in de bergen en omringd door sinasappel, citroen en olijfboomgaarden en bevat veel mooie oude gebouwen aan smalle straatjes gelegen.

Als u eenmaal de natuurlijke schoonheid van plekken zoals Sóller en Valldemossa hebt ontdekt, zult u wel begrijpen dat het een inspiratiebron is geweest voor generaties kunstenaars. De aantrekkingskracht van Mallorca’s fraaiheid vertaalt zich in alle objecten in de musea van het eiland en in de gebouwen zelf.