Nationaal Park De Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch is een bijzondere zoetwaterdelta met een doolhof aan kleine rivieren en beekjes die verspreid liggen over zo’n 8.000 hectare. In dit avontuurlijk en dynamisch natuurgebied is genoeg te beleven: vaar langs de wilgenvloedbossen, wandel over de ruige paadjes of fiets langs de open weides vol watervogels.

1. Rondje Hollandse Biesbosch


De Biesbosch is een ideale omgeving om vanaf het water te verkennen. Stap bijvoorbeeld eens de Sterling op, een open fluisterboot, en vaar geluidloos door de mooie natuur van de Biesbosch. U vaart hier langs rijk begroeide oevers, smalle kreken en de griendkeet. De schipper is uw gids en weet u alles te vertellen over deze indrukwekkende omgeving. De midzomeravondtocht is een zomerse rondvaart die elke vrijdagavond in juli en augustus vertrekt richting de kleinere kreken. Het kabbelende water zorgt voor een ontspannende rondvaart in de avonduren en wie weet ziet u onderweg wel een bever.

2. Wandelen

De Biesbosch biedt enorm veel mogelijkheden om te wandelen. Heeft u zin in een simple ommetje over verharde paden of een struintocht over wat ruigere paden, dan komt u onderweg Oerhollandse polders, wilgenbossen en weides vol vogels tegen. Maar u kunt hier ook uw stevige wandelschoenen aantrekken en van de verharde paden afwijken om te ontdekken wat het park te bieden heeft. Naast het op eigen houtje bezoeken van het park, is het ook mogelijk om een wandelexcursie te boeken onder begeleiding van een gids. Voor de vogelliefhebbers is er een vroege vogeltocht, tijdens de herfstexcuries vertelt de gids wat er in de herfst te zien is en de Griendexcursie neemt u mee over het Griendmuseumpad.

3. Kano-excuries


Om de Biesbosch vanaf het water te bewonderen, kunt u er ook voor kiezen om zelf het harde werk te doen. Er zijn verschillende excursies die u kunt volgen over de stille wateren. De Jungle kanotocht laat zien dat de Hollandsche Biesbosch een ware jungle is: takken hangen over de rivier en de oevers zijn rijk begroeid. Een gids neemt u mee op een tocht die diep de Biesbosch ingaat, en na afloop staat er koffie, thee, frisdrank en een Beverkoel op u te wachten.

Een kanotocht bij volle maan start bij daglicht. Als het weer goed is, ziet u de zon ondergaan en de volle maan opkomen. Het laatste gedeelte vaart u in het donker over het water van de Biesbosch waarbij de gids en het maanlicht u leiden.

De Huiswaardkanotocht is een toch van drie uur waar enige ervaring gewenst is. De gids vertelt onderweg welke rol dit gebied heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog en waarom dit gebied zo belangrijk is voor de natuurontwikkeling.

4. Kinderactiviteiten tijdens de vakanties

De Biesbosch organiseert op een aantal dagen speciale kinderactiviteiten. Zo kunnen ze creatief bezig zijn tijdens de activiteit Paaseieren kleuren. Onder begeleiding van een gids gaan de kinderen buiten op zoek naar natuurlijke materialen, zoals bloemen en blaadjes, die vervolgens op een bijzondere manier worden verpakt en gekookt.

Met de Zonnepont kunt u ook naar het VerhalenEiland varen. Hier kunnen de kinderen meedoen aan een leuke speurtocht terwijl ze leuke weetjes over de Biesbosch ontdekken.

Met een schepnet in de hand kunnen de kinderen ook deelnemen aan de Waterbeestjes expeditie. Hier gaan ze onder begeleiding van een gids langs de waterkant op zoek naar waterbeestjes. Met een loep en zoekkaart wordt er vervolgens bekeken welke beestje het kind heeft gevonden.

5. Recreatiegebied De Hollandse BiesboschRecreatiegebied De Hollandse Biesbosch ligt aan de rand van het Nationaal Park. Dit is een uitgestrekt natuurgebied waar u heerlijk kunt wandelen, fietsen, picknicken en zwemmen. Er ligt een grote zwemvijver met strandjes en speelvoorzieningen, een restaurant met een zoning terras, een speelbos en een camping. Het beverbos ligt naast het Biesboschcentrum Dordrecht. Hier ontdekt u hoe bevers leven, kunt u een kijkje nemen in de kunstburcht of genieten van het uitzicht vanaf het observatieplatform. U kunt het Beverbos ook bezoeken buiten de openingstijden van het Biesboschcentrum.