De schatten van de Noordrijn-Westfalen

Duitsland is een van de populairste vakantielanden onder Nederlanders en dat is geen verrassing. Duitsland is niet alleen dichtbij maar het biedt ook een hoop beeldschone natuur, lekker eten en indrukwekkende architectuur. De grote steden staan vol met prachtige gebouwen uit verschillende tijdperken. Net als in ons eigen land liggen soms de beste schatten het beste verborgen.

Een deel van Duitsland waarin je volop bouwkundige hoogstandjes aantreft is de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Al rijdend langs de loop van de Rijn vind je steden zoals Keulen, Dusseldorf en Aachen Maar laat je niet verblinden door de al bekende namen en trek weguit de toeristenplekken om de verborgen schatten van de regio te leren kennen. Bezoek bijvoorbeeld de stad Paderborn. Deze vesting heeft een rijke geschiedenis. Het is als bisdom gesticht door Karel de Grote en het werd hier besloten dat hij tot Keizer benoemd zou worden. Door de lange geschiedenis is het centrum van de stad rijk aan oude gebouwen. Een van de belangrijkste monumenten in de stad is de Dom van Paderborn, een kathedraal die grotendeels stamt uit de 13e eeuw. De Paradijspoort, een Romaanse poort vol sculpturen van heiligen, is één van de mooiste delen van het gebouw.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de stad het zwaar te verduren gehad en er zijn een hoop schatten verloren gegaan. Zo is er bijvoorbeeld maar één straat in de stad waar je nog de traditionele Duitse vakwerkhuizen kunt zien. De mooiste daarvan is het zogenoemde “Adam en Eva Huis”. Het houtsnijwerk in dit huis vertelt het Bijbelse verhaal.

Een andere stad in de Noordrijn regio die bekend staat om zijn architectuur is Dortmund. Deze stad is 100 km rijden van Paderborn, maar toch zijn er overeenkomsten te vinden. Ook Dortmund heeft een interessante historie. De stad werd al in 885 voor het eerst genoemd, werd in 1220 een vrije rijksstad en vormde later zelfs een belangrijk deel van het Hanze netwerk. Door alle handel die er door de stad vloeide werd het ontzettend rijk, wat goed terug te zien is in de bouwwerken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er tevens veel historische gebouwen in Dortmund beschadigd geraakt en daarna herbouwd. Een goed voorbeeld hiervan is de Propsteikirche. Dit was de kerk van de Dominicaanse abdij van de 14e tot de 19e eeuw. Het is de combinatie van het oude gebouw en de moderne toevoegingen die de kerk sieren. Bovendien zijn er binnen een hoop historische schatten bewaard gebleven, zoals middeleeuwse kaarsenhouders en altaarstukken.

In heel Duitsland zijn adembenemende gebouwen te vinden. Soms zijn ze groot en indrukwekkend, soms zijn ze klein met complexe details. In Noordrijn-Westfalen vindt je gebouwen van allerlei soorten en maten, die allen op hun eigen manier mooi zijn.