Ontdek de Manzanares

Madrid is een prachtige stad, waar je kunt genieten van de architectuur uit te baroktijd, lekker weer en spetterende fonteinen. Dit alles zou niet mogelijk zijn geweest zonder één ding: de Manzanares. Deze rivier is al sinds de stichting van de stad de levenslijn van Madrid en de beeldschone natuurlijke omgeving is een verademing voor de drukke stad. Het regionale park Cuenca Alta del Manzanares is echter enorm groot en kan voor bezoekers lastig te navigeren zijn. Om het je makkelijker te maken hebben we een autotocht uitgestippeld die de meeste hoogtepunten van het park bezoekt.

Begin je reis door het park in het dorpje El Pardo aan de rand van Madrid. Vanaf het vliegveld van Madrid is dit twintig minuten rijden. Het dorpje heeft een grote hoeveelheid terrasjes en restaurants en er is koninklijk paleis waar de muren volhangen met wandtapijten gemaakt door de legendarische Francisco de Goya.[1] Het paleis van El Pardo werd na de Spaanse Burgeroorlog bewoond door generaal Franco.

Trek verder het dorpje uit om te kunnen genieten van het wonderlijke natuurschoon. De omgeving van van El Pardo en het Regionale park Manzanares zijn beschermd door het Spaanse Nationale Erfgoed en door UNESCO, waardoor de natuur zo vlak bij de hoofdstad goed beschermd blijft. De vele herten die zich in dit gebied bevinden zijn je bezoek ook meer dan waard.

Rijdt verder naar het stadje Manzanares el Real, waar zich een van Spanje’s mooist bewaard gebleven kastelen bevindt. De bouw van het kasteel van los Mendoza, of in het Spaans El Castillo de los Mendoza[2], begon in de 15e eeuw door Diego de Mendoza. Hoewel delen van het kasteel vervallen zijn, zijn er ook stukken die wonderbaarlijk goed bewaard zijn gebleven. De Gotische galerij op de eerste verdieping wordt beschouwd als de mooiste van zijn soort. Het gebouw is nu een museum, met middeleeuwse Spaanse wandtapijten. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het nabijgelegen reservoir en het gebergte van de Sierra de Guadarrama in de verte. Zorg er wel voor dat je het museum niet op een maandag bezoekt, want dan is het gebouw gesloten.

Geen reis is compleet zonder een goede maaltijd. De omgeving rondom Manzanares el Real telt veel geweldige picnic plaatsen, waar volop van het uitzicht te genieten valt. Maar als je liever de lokale keuken eens wilt proberen is La Cocina de Jesus een echte aanrader die geprezen wordt door zowel toeristen en inwoners.

Er is een hoop te beleven in Cuenca Alta del Manzanares. Als je een vakantie naar Madrid hebt gepland is dit regionale park de perfecte plek om even lekker uit te waaien en om te ontsnappen aan de drukte van de stad.

[1] http://turismomadrid.es/en/planes-mas-vistos/10735-naturaleza-e-historia-se-dan-la-mano-en-el-pardo

[2] http://www.spainisculture.com/en/monumentos/madrid/castillo_de_manzanares_el_real.html