Ontdek de natuur van de Waddeneilanden

Iedereen heeft er weleens behoefte aan om de drukte van de stad achter zich te laten en de rust van de natuur op te zoeken. De Waddeneilanden zijn een ideale bestemming voor wie graag er graag in eigen land tussenuit wil. Elke Waddeneiland heeft zijn eigen karakter en charmes met mooie stranden, lange fietspaden en een bijzondere flora en fauna. Wilt u het liefste een kijkje nemen op alle eilanden, dan is eilandhoppen ook een prima optie.

De Waddeneilanden zijn prima te bereiken met autoverhuur in Leeuwarden, Groningen en Amsterdam om vervolgens op een veerdienst naar een van de eilanden te stappen.

Wadlopen

Wandelen naar de Waddeneilanden

Vanaf de noordelijke provincies Noord-Holland, Groningen en Friesland is het mogelijk om een wel heel bijzondere ervaring op te doen: het wadlopen. In plaats van dat u een veerboot naar de eilanden pakt, doet u zelf het harde werk: een wadlooptocht naar Ameland, Schiermonnikoog, Rottumerplaat, Terschelling of Texel.

Dit is een wel heel avontuurlijke en spannende manier om dit prachtige natuurgebied in het noorden van Nederland te ontdekken. De zandbanken vallen droog bij laagwaterstand waardoor u over de zeebodem kunt wandelen.

Hoewel dit een bijzondere ervaring is, vergt het wel veel fysieke inspanning: u wordt natuurlijk alleen omringd door zee, wind en water en soms moet u zich letterlijk door de modder heen worstelen.

Natuurlijk hoeft u niet direct de zee over te steken naar de eilanden, maar kunt u ook een klein stukje door de wadden waden om er een gevoel voor te krijgen. Steek in ieder geval nooit zelf de zeebodem over, maar schrijf u in voor een groepswandeling.

Aangekomen op de Waddeneilanden

Nadat u bent aangekomen op de Waddeneilanden, zult u merken dat hier heerlijke standen liggen. Aan de Noordzeekust vindt u brede zandstranden die ideaal zijn voor een lange wandeling of een gezellige stranddag met de kinderen. Aan de Waddenzee liggen juist groene stranden waar je kunt watersporten of van de stilte kunt genieten.

Als u voor dag en dauw opstaat kunt u ook een rondje strandjutten. U kunt dan op zoek gaan naar spullen die overboord slaan van grote schepen en ‘s ochtends in alle vroegte aanspoelen vanuit de Noordzee. Dit is een leuke manier om souvenirs te vinden, maar u helpt zo ook om het strand mooi schoon te houden. Hierna kunt u bij een van de paviljoens op het strand genieten van een welverdiende warme koffie met een lekker gebakje.

ZeehondenDe Waddenzee staat natuurlijk bekend om zijn zeehonden. Er zijn hier twee soorten te vinden: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Een van de eilanden waar u zeehonden kunt spotten is Terschelling. De mooie natuur, het schone water en de ruimte en rust zorgen ervoor dat de zeehonden het hier helemaal naar hun zin hebben. Ze leven voor de kust in vrij grote populaties en vaak ziet u ze ook lekker op de zandplaten liggen. Er zijn een aantal manieren waarop u op duurzame wijze de zeehonden kunt bewonderen:

  • Via een speciale zeehondenboottocht
  • Vanaf de veerboot van het vasteland naar de eilanden
  • Tijdens het wadlopen
  • Vanaf het strand

U kunt Terschelling ook ontdekken via de Riepel, een bijzondere boottocht die u naar de mooiste plekken van het waddengebied brengt. Hier ervaart u de rust, stilte en wind terwijl u van de prachtige omgeving van de Waddeneilanden geniet.

U hoeft dus helemaal niet ver te reizen om op zoek te gaan naar een schitterende oase van natuur en rust. Het mooie is dat u vijf keer een reden heeft om de Waddeneilanden te bezoeken als u ieder karakter een keer wilt ervaren.

De Waddeneilanden liggen op rijafstand vanaf Leeuwarden, Groningen en Amsterdam en uw avontuur begint al direct bij aankomst bij de veerdiensten: of u nu besluit om te wadlopen naar de eilanden of om vanaf de veerboot de zeehonden te bewonderen.