Ontdek de vulkanische geschiedenis van Italië

Page author

door Raoul - 07 March 2016

Italië heeft een rijke geschiedenis die duizenden jaren terug gaat. Dankzij de tastbare geschiedenis, het heerlijke weer, de verbluffende schoonheid en het goddelijke eten is het land één van de populairste toeristische bestemmingen van Europa geworden. De Renaissance steden uit het noorden, de ruïnes van Rome en aan de Griekse tempels van Sicilië zijn allemaal voorbeelden van Italiës roemruchtige geschiedenis. Twee van de meest populaire historische bezienswaardigheden, Pompeï en Herculaneum, bevinden zich in de zuidelijke regio Campania en zorgen voor een een ervaring om nooit te vergeten.

Pompeï

De Romeinse stad Pompeï huisde ongeveer 10.000 mensen toen de Vesuvius in het jaar 79 uitbarstte. Toen werd de stad begraven onder vijf meter vulkanisch as en stof. In de historische stad, die omringd is door drie kilometer lange stadsmuren, zijn fantastische van ruïnes uit het Romeinse Rijk te vinden, waarvan een groot deel ongelooflijk goed bewaard is gebleven.

Pompeïs amfitheater, tempels, villa’s en badhuizen brengen je terug in de tijd en geven een goed beeld van het leven in het oude Rome. Het beste gebouw om de Romeinse sferen te ervaren is het Forum, het politieke, sociale en commerciële hart van Pompeï. Hoewel de bouwwerken zeker indrukwekkend zijn, is het zeker de moeite waard de oude Romeinse kunstwerken in de stad te bezichtigen. Je vindt er schilderijen, mozaïeken, beelden en zelfs voorbeelden van de oude Romeinse graffiti.

De Antiquarium is een museum gelegen in de buurt van de Porta Marina, waar een aantal interessante voorwerpen uit Pompeï tentoongesteld staan. Hier vindt je ook de gipsen afgietsels van de mannen, vrouwen, kinderen en dieren die in Pompeï zijn omgekomen. Deze zijn gemaakt dankzij de indrukken die hun lichamen achterlieten in het as.

Herculaneum

Een andere Romeinse stad die werd vernietigd door de uitbarsting van de Vesuvius was Herculaneum. Hoewel het naburige Pompeï de bekender is, is Herculaneum ook zeker een bezoek waard. Herculaneum werd bedolven onder pyroclastische stromen na de uitbarsting. Hierdoor zijn er ook kwetsbare artikelen, zoals meubels en kleding, bewaard zijn gebleven.

Omdat Herculaneum kleiner is dan Pompeï is het een stuk makkelijker om je weg te vinden. Dit betekend echter niet dat er niet veel te zien is. De stad, die is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO, bevat indrukwekkende gebouwen openbare gebouwen, Romeinse huizen en commerciële gebouwen, zoals de twee badhuizen. Een van de opvallende ruïnes in Herculaneum is het Huis van het Telephus Reliëf, een villa gebouwd voor een welvarende Romeinse gouverneur. Het huis is versierd met prachtige marmeren vloeren en muren en is een uitstekend voorbeeld van hoe de rijken in het Oude Rome woonden. Ook een bezoek waard zijn de boothuizen, die uitkomen op het strand. De locatie was de plaats van een belangrijke archeologische ontdekking in 1980, toen 300 skeletten werden ontdekt.

De nabijgelegen stad Napels, de hoofdstad van de regio, is slechts een klein eindje rijden. Hier is het Museo Archeologico Nazionale, waar niet alleen uitstekende exposities van kunstvoorwerpen uit Pompeï en Herculaneum te bewonderen zijn, maar ook voorwerpen van het de oude Grieken en Egyptenaren.

Een reis naar Pompeï en Herculaneum is een fantastische manier om de rijke geschiedenis van Italië te proeven.