Ontdek Gelderland deel 1

Er wordt, onterecht, gedaan als of Gelderland aan de andere kant van de wereld ligt, maar in werkelijkheid duurt het slechts een uur om vanuit Amsterdam de meeste grote steden in Gelderland te bereiken. Daarnaast moeten we de enorme omvang ook niet vergeten; Gelderland is namelijk de grootste provincie van Nederland. Omdat er dan zoveel te zien en te doen is hebben we besloten om deze prachtige provincie in twee blogposts te behandelen. In deze blogpost zullen we het noorden bespreken.

Apeldoorn is een stad die we allemaal kennen. Mede dankzij door het 300 jaar oude koninklijke paleis of de vele brutale apen van de Apenheul. Het Paleis het Loo is na restauratie opengesteld aan het publiek in 1984. Om het prachtige gebouw zitten baroktuinen in de stijl van de 17e eeuw.

Een geheel andere bezienswaardigheid is de Apenheul. De vele verschillende apensoorten en exotische dieren in de dierentuin zullen alle bezoekers versteld doen staan. Het bijzondere aan de dierentuin is dat je tussen de dieren mag lopen en ze kunt aanraken. De kans is groot dat zij eerder bij jou zijn om te achterhalen of je nog wat lekkers op zak hebt.

Als je klaar bent met aapjes aaien in Apeldoorn kan je door naar Harderwijk. Hier bevinden zich weer geheel andere dieren. In het Dolfinarium leer je meer over de dieren van de oceaan en kan je geweldig shows met dolfijnen en andere dieren bewonderen. Om de dag onvergetelijk te maken is het mogelijk met de zeeleeuwen of dolfijnen op de foto te gaan. Voor de echte dolfijnliefhebber is het zelfs mogelijk om het water te betreden en samen met dolfijnen te zwemmen.

Hattem de ideale plaats om de noordelijke reis af te sluiten. Er worden heel vaak kleine (en soms grote) evenementen georganiseerd waar je zo een hele dag aan kunt besteden. Daarnaast zijn er ook geweldige straatjes waar je uren lang kunt blijven ronddwalen en dan zie je wel waar je uitkomt. Als het zonnetje schijnt kun je een terrasje pakken en genieten van een lekkere maaltijd met een drankje.

Dit was echter alleen nog het noorden van de grote provincie er is nog veel meer te beleven en daar kunt u meer over lezen in onze volgende post.