Ontdek Gelderland deel 2

Page author

door Raoul - 19 June 2015

In onze vorige blogpost hebben we aapjes bekeken en met dolfijnen gezwommen in het noorden van Gelderland. Deze week zullen we de zuidelijke steden van Nijmegen, Arnhem en Tiel onder de loep nemen.

In de binnenstad van Nijmegen vind je een hoop winkels. Het kan variëren van grote winkelketens tot aan kleine speciaalzaken die alleen hier te vinden zijn. De speciaalzaken zitten vooral in de Ringstraten van het centrum en de wat modernere winkels zijn bijvoorbeeld in de Moenenstraat en de Marikenstraat te vinden. Deze straten zijn ook gevuld met unieke architectuur en ze worden ook wel het winkelhart van Nijmegen genoemd. De Ringstraten daarin tegen zijn meer sfeervol ingericht dankzij de historische panden. Hier is ook de Lange Hezelstraat. Dit is de oudste winkelstraat van Nederland. De ambachtelijke winkels en speciaalzaken staan hier echter voorop.

De Vierdaagse Afstandsmarsen worden ook in Nijmegen gehouden. Jaarlijks doen er zo een 42.000 wandelaars mee en langs het parcour verschijnen dan ook duizenden mensen om ze aan te moedigen. Het wordt meestal in de maand juli gehouden en het is er dan een groot feest, ook als je zelf niet mee doet. Naast de feesten zal er ook veel gegeten kunnen worden. De broodjes beenham zijn dan een bijzonder populair gerecht en moeten echt geproefd worden.

Als je een auto huurt en doorreist naar Arnhem vindt je het Zypendaal huis. Het is een oude buitenplaats uit 1762. Het huis is ingericht met kostbaar meubilair en portretten van de voormalige bewoners. Het staat afgelegen in een heuvelachtig landschapspark wat je het gevoel geeft of je even terug de tijd in bent gestapt.

In de stad tref je ook de laatgotische Kruisbasiliek aan die is gebouwd tussen 1452 en 1650. De basiliek is zeer speciaal, want er is een glazen panoramalift die waarmee je naar de Belvedere op 73 meter hoogte gebracht wordt. Het uitzicht dat je vanaf dit punt over de stad hebt is het bezoek zeker waard.

Als je nog meer richting het platteland wilt gaan kun je naar de Hanzestad Tiel gaan. Het historisch pand en de waterpoort aan de Waal zijn vrij bekende bezienswaardigheden in de stad die je kunt bezoeken.

Gelderland ligt nog niet zo ver als mensen denken, maar het kan alsnog ogen alsof je in een compleet andere wereld bent belandt. Het zijn grote steden die zijn genesteld in prachtige landschappen en zijn bezaaid met een breed scala aan historische bezienswaardigheden.