Oosterse mystiek op de Tong Tong Fair

De bijzondere Indische cultuur komt weer een stapje dichterbij op de Tong Tong Fair in Den Haag. Waan je in een andere wereld waar Oost en West samenkomen en al je zintuigen worden geprikkeld. Snuif de heerlijke geuren op, proef de lekkere gerechten en dans mee op de muziek. Reis richting Den Haag en geniet van de bruisende en kleurrijke sfeer op de 58e editie van dit grootse festival waar dit jaar het thema ‘mystiek’ centraal staat.

 

Een stukje geschiedenis

Het evenement wordt al sinds 1959 georganiseerd. Het begon met een groep Indische Nederlanders die de prachtige en interessante Indische cultuur wilden delen met de rest van Nederland. Oorspronkelijk heette het festival Pasar Malam Tong Tong en in de jaren ’70 werd dit veranderd naar Pasar Malam Besar. Sinds 2009 heeft het zijn huidige naam. Het doel was om geld te verzamelen voor de Indische Kunstkring Tong Tong. Ondertussen is het uitgegroeid tot een enorm festival dat ieder jaar weer duizenden bezoekers weet te trekken, maar het doel is nog altijd hetzelfde; geld inzamelen om dit culturele programma ieder jaar weer mogelijk te maken.

 

De Grand Pasar met het Indonesië-Paviljoen

De beurs van de Tong Tong Fair is de Grand Pasar. Hier kom je werkelijk ogen te kort; kleurrijk textiel, Yogya-zilver, meubels, boeken, sieraden en kruiden zijn een kleine greep uit het veelzijdig aanbod. Zorg ervoor dat de kofferbak leeg is; je zult niet met lege handen naar huis gaan. Veel standhouders doen elk jaar opnieuw inkopen in Zuidoost-Azië en een groot aantal komen zelfs speciaal voor de fair over vanuit Indonesië, Vietnam, Singapore, Thailand, India en Maleisië. Hiervoor is een het Indonesië-Paviljoen opgezet.

 

De Eetwijk

Het water gaat je al in de mond staan als je dit gedeelte van de Fair binnenloopt. Uit de tientallen Aziatische restaurants en waroengs ontsnappen de geuren van Indische specerijen en culturele delicatessen. Spekkoek en Nasi Rames zijn voorbeelden van authentieke Indische en Indonesische gerechten die je hier kunt proberen. Verder worden er dagelijks kookdemonstraties gehouden en zijn er culinaire hoogtepunten van Haags-Indische restaurants.

 

Tong Tong Festival

Het internationale Tong Tong festival biedt ieder jaar weer interessante podiumkunsten, exposities en muziek. Het is iedere dag weer mogelijk om originele voorstellingen bij te wonen en meer te leren over de rijke Indische cultuur. Blijf op de hoogte van het programma van de optredens die tijdens het festival in de planning staan.

 

Voor de jonge bezoekers

De Tong Tong Fair is ook een ware belevenis voor jonge bezoekers. Kinderen kunnen meedoen aan diverse workshops voor dans, vliegers maken, spekkoek proeven en genieten van het poppenspel Wayang, wat ieder jaar opnieuw weer populair is. Hiernaast zijn er prachtige glimmende jurkjes in alle kleuren die kinderen meteen kunnen dragen.

 

Openingstijden en locatie

Iedere dag van 28 mei t/m 5 juni is het festival geopend van 11.00 tot 22.00 uur. De ingang bevindt zich aan de Koningskade wat voor wandelaars te bereiken is via de brede promenade tussen het Centraal Station en het Malieveld. Parkeren kan in de aangegeven gelegenheden door de borden P Centraal Station te volgen. Meer praktische informatie is te vinden op de officiële website van de Tong Tong Fair.