Paarden van wereldklasse komen bijeen in Amsterdam

Page author

door Raoul - 24 February 2016

Dat Nederland een paardenland is, is wel bekend. Bekende ruiters, zoals Anky van Grunsven, zijn slechts een aantal van de bijna 500.000 ruiters. Sterker nog, Nederland heeft meer paarden per inwoner dan traditionele paardenlanden als Duitsland, Engeland of Spanje. In deze blogpost gaan wij een kijkje nemen bij een van de grootste paardenevenementen van Nederland; Jumping Amsterdam.

Dit jaar ging het evenement in de Amsterdam Rai zijn 57ste editie in, met ongeveer 55.000 bezoekers en wel 200 paarden. Het evenement is van een zeer hoog niveau en heeft een reputatie wereldwijd hoog te houden. Er kan rustig gezegd worden van het allerhoogste dressuurniveau in de Reem Acra FEI World Cup. Er staat hier voor de deelnemers dan ook flink wat op het spel.

Naast de topsport die hier wordt beoefend is er ook entertainment aanwezig. Er worden namelijk schitterende paardenshows gegeven puur voor het publiekelijke vermaak. Daarnaast zijn er ook nog de nodige kraampjes om een hapje te eten.

Kortgezegd staat het evenement Jumping Amsterdam voor: topsport, entertainment en Amsterdam. Wil je tijdens het evenement nog wat Amsterdamse hotspots zien? Vlakbij de RAI is de Rivierenbuurt, een van de hipste buurten van de stad. Als er wat verder op uit wilt, bijvoorbeeld naar het Amsterdamse bos, kan je een auto huren om de stad te verkennen.

Er zit ook een prachtige historie achter het evenement, want het begon al in 1958 in de toen nog "oude RAI" door de initiatiefnemer Ben Arts. Hij was zelf oud-internationaal springruiter en had wat moeite in het begin met het opzetten van het Jumping evenement. Gelukkig was de eerste editie een razend succes en daarna volgden er succesvolle jaren met een groeiend concours. Ruiters als Alwin Schockemöhle en David Broom vonden hier ook hun plaatst. In 1992 was er echter wel sprake van een dipje, want toen waren er nog maar amper 20.000 bezoekers op het evenement afgekomen. Er moest wat veranderen en in dit geval was het een goed idee om een nieuw bestuur aan te stellen. Toen dit eenmaal gebeurde veranderde de situatie, omdat zij grote veranderingen in het programma durfden te maken. Hierdoor wordt Jumping Amsterdam tegenwoordig gezien als een van de vooraanstaande paardensportevenementen ter wereld.

Dit jaar waren er zowel nieuwe als wel bekende ruiters tijdens de vier dagen aanwezig. Helaas kan niet iedereen winnen en de Nederlandse Maikel van der Vleutel en de Duitse Isabell Werth wisten de grote prijzen binnen te slepen. De 18-jarige Lisa Nooren wist misschien niet de grote prijzen te bemachtigen, maar ze is wel uitgeroepen tot Rabo Talent van het jaar.

Voor een paardensportliefhebber zal ditevenement de belangrijkste op de kalender zijn in de maand januari, het is er een om niet te missen. Blijf op de hoogte voor de 58ste editie door de site van Jumping Amsterdam in de gaten te houden.