Picasso – de Trots van Málaga

Voor degenen die houden van geschiedenis, cultuur, warme zee en prachtige stranden is Málaga een ware paradijs. De stad heeft veel meegemaakt in zijn 2.800 jaar lange bestaan. Toch is er één prestatie die boven alles uit staat. In 1881 is hier een klein jongetje geboren die nu bekend staat als Pablo Picasso.

Hoe begon deze wereldberoemde kunstenaar zijn leven? Hij was geboren in een hoekhuis aan de Plaza de la Merced. Dat huis is nu omgedoopt tot Casa Natal. Wie nieuwsgierig is naar hoe het gezin leefde kan in dit museum een kijkje nemen. Het museum huist een aantal collecties en er zijn regelmatig tentoonstellingen. Een echt hoogtepunt is het bronzen standbeeld van de kunstenaar zelf die op een bankje zit.

In de tijd van Picasso speelde geloof een enorme rol in het leven. Daardoor is de kerk van Santiago van enorm belang geweest. Hier is de kunstenaar namelijk gedoopt. Het bouwwerk is op zichzelf het zien waard. Dit was de eerste christelijke kerk die in de stad gebouwd was na de Reconquista. Het is daardoor een eclectisch mix van gotische en Moorse architectuur.

Picasso werd ongetwijfeld veel geïnspireerd door zijn vader, die ook een kunstenaar was. Hij gaf les aan de San Telmo kunstschool, die er nog steeds is. Zijn vader was ook de curator voor het oude gemeentelijk museum dat zich huisde in het Palacio de Buenavista. Hier bracht Picasso veel van zijn tijd door samen met zijn vader. Daarom is het ook toepasselijk dat het gebouw nu het Picasso museum is geworden. Het gebouw alleen is een bezoek al meer dan waard met prachtige Zuid Spaanse architectuur en in de kelder Romeinse en Moorse opgravingen. De collectie zelf is behoorlijk verbluffend; het bevat meer dan 200 van Picasso’s kunstwerken en bestaat uit schilderijen, tekeningen, beelden en ceramiek.

Uiteraard is er veel meer te zien en te doen in de stad. De lange geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat er veel verscheidenheid is in de architectuur en de cultuur. De gebouwen, cafés en regionale keuken zijn hier getuigen van. Door een auto te huren in Málaga kunt u de omliggende regio ook verkennen. Zo is Cordoba, met zijn prachtige Moorse architectuur een echte trekpleister voor de regio.

De meeste inwoners zijn het meeste trots op hun lokale held. Dit heeft ervoor gezorgd dat de mensen van Málaga de kunstenaar zoveel mogelijk hebben vereeuwigd in hun stad. Dat is duidelijk te zien in het Picasso Museum, de Picasso tuinen, de Casa Natal en de vele andere kleine herdenkingen aan de grote kunstenaar. Málaga is hierdoor een topvakantie voor alle liefhebbers van kunst en cultuur.