Reizen door de Hanzesteden

De Hanzesteden waren lid van het Hanzeverbond, dat van oorsprong een samenwerkingsorganisatie tussen Duitse steden was. Deze steden lagen vooral langs de Oostzee en de Noordzee. Nederlandse en Belgische steden sloten zich later ook aan net zoals, Denemarken, Noorwegen en Zweden. Tegenwoordig merken we weinig van het Hanzeverbond, maar vroeger kregen Hanzesteden vele economische voordelen. De steden werden daardoor ontzettend rijk en straalden dat ook uit in hun architectuur. Om een goed idee te krijgen van het leven in een Hanzestad nemen wij je mee op een reis van Groningen tot aan Lübeck.

Groningen

Deze stad ligt nog op Nederlandse bodem en je kunt hier prachtige historische architectuur terug vinden. Er staat ongelooflijk veel en hierbij kan je denken aan de Martinitoren en de Martinikerk of de imposante grachtenpanden. Je zult tijdens een korte wandeling al veel kunnen aantreffen en dat is wat Groningen zo speciaal maakt. Daarnaast kan je vanaf deze stad ook een auto huren om door de reizen naar de volgende steden op de lijst.

Hannover

We gaan de grens over om het Duitse Hannover te bezoeken. Als je er aankomt, kan je de rode loper door de stad volgen. De loper is 4200 meter lang en brengt je langs de beste bezienswaardigheden van het centrum.

Bremen

Iets verderop ligt de Duitse stad Bremen. Deze stop mag niet gemist worden, alleen al om het Rathaus en de Ratskeller te bezoeken. Het Rathaus is gebouwd tussen 1405 en 1410 en daarna goed onderhouden. In de Ratskeller staan meer dan 650 soorten wijn die over de jaren goed hebben kunnen rijpen.

Hamburg

In Hamburg kijkt je je ogen uit. Hier kan je de geschiedenis tot leven zien komen in het Hamburg Museum of de prachtige kunstcollectie bewonderen in de Hamburg Kunsthalle. Daarnaast kan je ook de zondagse Vismarkt bezoeken dat al eeuwenlang plaatsvindt aan de haven.

Lübeck

Deze stad heeft als de rest van deze steden op de lijst een selectie van prachtige historische gebouwen. Bezichtig bijvoorbeeld de stadspoort met de Tweelingsvestingtoren dat is gebouwd van 1469 tot aan 1478. Het heeft de naam Holstentor gekregen en is een echt kenmerk van de stad.

Zoals je kunt lezen is in elke stad weer een ander hoogtepunt te bezoeken. Wij raden dan ook sterk aan dat je zelf op ontdekkingsreis gaat, want het is een geweldige ervaring.