Romantische avonturen in de Veluwe

De Veluwe is één van de grootste beschermde natuurgebieden in Nederland en de natuur kan hier dus doen wat ze wil. Er zijn zandverstuivingen, kreupelhout, dikke bossen en heidevelden waar edelherten en wilde zwijnen alle ruimte krijgen. U kunt hier musea bezoeken, wandelen, de omgeving verkennen met de fiets of lekker één van de locaties van Leisurelands bezoeken, zodat u op of bij het water kunt ontspannen. Bovendien is er een 360 kilometer lang ruiterpad, als u van paardrijden houdt.


forest fen

1. Nationaal Park De Hoge Veluwe

Houtkampweg 9, 6731 AV Otterlo, Nederland

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een wereldberoemd natuurpark met bossen, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen. Er is veel fauna in het park, waaronder ook veel bedreigde en beschermde diersoorten. Er zijn verschillende fiets-, wandel-, en GPS-tochten. En als u zelf geen fiets bij zich heeft, kunt u één van de gratis Witte Fietsen lenen. Maandelijks worden er bovendien verschillende activiteiten georganiseerd, zoals safari’s, excursies en rondleidingen. Een overgroot deel van de plaatsen die u kunt bezoeken in de Veluwe bevinden zich in dit Nationale Park.

Meer informatie


Huis Zypendaal

2. Huis Zypendaal

Zypendaalseweg 44, 6814 CL Arnhem, Nederland

Huis Zypendaal werd in de 18e eeuw gebouwd door een belangrijke Arnhemse regentenfamilie. Het interieur van dit huis komt voor een groot deel nog uit deze tijd. Een mooi voorbeeld daarvan is de marmeren vloer met kettingmotief in de gang. De hoofdverdieping is ingericht met objecten van de oorspronkelijke inboedel, waaronder familieportretten. In het park rondom het huis kunt u heerlijk wandelen. U vindt hier oude bomen, een parkbos, beekjes en vijvers waar onder andere ijsvogels en de grote gele kwikstaart leven.

Meer informatie

3. Het Kröller-Müller Museum

Houtkampweg 6, 6731 AW Otterlo, Nederland

Het Kröller-Müller museum heeft één van de grootste Van Gogh-collecties ter wereld, maar u kunt hier ook werken van schilders zoals Claude Monet, Pablo Picasso en Piet Mondriaan bewonderen. Als u meer van architectuur houdt, zijn er museumgebouwen van Henry van de Velde en Wim Quist, paviljoens van Rietveld en Van Eyck in de beeldentuin en Jachthuis Sint Hubertus in het park. Het Kröller-Müller ligt in het midden van de Veluwe en biedt daarom een unieke combinatie van kunst en cultuur. U kunt hier van prachtige kunst genieten en heerlijk tot rust komen.

Meer informatie

4. Museonder

Houtkampweg 9c, 6731 AV Otterlo, Nederland

Het Museonder bevindt zich in de midden van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Hier kunt u een kijkje onder de grond nemen en zien wat hier tegenwoordig allemaal leeft, en natuurlijk ook wat er vroeger leefde. Het museum heeft, onder andere, een compleet wortelsysteem van een 135 jaar oude boom, stenen die hun verhaal vertellen als u ze aanraakt, een waterlaboratorium en botten van dieren die al duizenden jaren zijn uitgestorven, maar die ooit door het Nationale Park De Hoge Veluwe liepen.

Meer informatie

5. The Links Valley

Jonkheer Doctor C.J. Sandbergweg 117, 3852 PT Ermel, Nederland

The Links Valley is de eerste omkeerbare golfbaan van Nederland. Hij ligt in het midden van de Veluwe en heeft 18 uitdagende holes op pure zandgrond en in ruige heidelandschappen met extreme hoogteverschillen. Als golf nieuw voor u is, zijn er ook oefenfaciliteiten beschikbaar, waaronder een driving range met een systeem voor swinganalyse, waar de golfschool van The Links Valley lesgeeft aan beginners en gevorderden.

Meer informatie

6. Emmapiramide

Kluizenaarsweg 0, 6891 Rozendaal, Nederland

De Emmapiramide is een oude uitkijkberg, waarvan de top 98 meter hoog is. Deze werd in 1891 gebouwd en vervolgens gebruikt om te controleren of er in de omgeving bosbranden waren. Later werd hier de houten uitkijktoren op gebouwd om nog verder te kunnen kijken. De Emmapiramide wordt nu alleen nog als uitzichtspunt gebruikt en er is een gedenksteen geplaatst, ter nagedachtenis aan tien mannen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geëxecuteerd.


Staverden

7. Landgoed Staverden

Uddelermeerweg 2, 3852 PM Ermelo, Nederland

Staverden is de kleinste stad van de Benelux met een prachtig landgoed. Op dit landgoed staat het kasteel Staverden, wat aan het eind van de 13e eeuw is gebouwd. Naast het landgoed lopen witte pauwen en u kunt door de prachtige tuinen lopen. Het landgoed is 718 hectare groot en bijna 7 kilometer lang. Het grootste deel hiervan bestaat uit bos en landbouwgrond. U vindt hier loof- en naaldbomen, houtwallen, beekjes en velden vol met bloemen. Tussen al het groen staan verschillende gebouwen die als Rijks- of gemeentelijk monument zijn aangewezen.

Meer informatie

8. Radio Kootwijk

Radioweg 1, 7348 BG Radio Kootwijk, Nederland

Radio Kootwijk is een voormalig zendstation in het hart van de Veluwe in het gelijknamige dorp. Het is een opvallend gebouw, dat is omgeven door de natuur en een toonbeeld van modern gebruik in een historische zetting. Het station is een goed voorbeeld van technische ontwikkelingen in de 20ste eeuw. Het gebouw werd ontworpen om zendapparatuur voor de lange golf te huisvesten voor communicatie met Nederlandse koloniën. In de jaren zeventig zorgde de opkomst van satellietverbindingen ervoor dat Radio Kootwijk alleen nog voor lucht- en scheepvaartverkeer werd gebruikt en in 1998 ging Radio Kootwijk uit de lucht.

Meer informatie

8. Het Uddelermeer

Garderenseweg, 3852 NR Uddel, Nederland

Het Uddelermeer ligt het midden van de Veluwe en is het hoogst gelegen natuurmeer van Nederland. Het is een historische bezienswaardigheid waar u heerlijk kunt wandelen of met de kinderen kunt picknicken. De oudste vermelding van dit meer dateert uit 792-793 in een schenkingsoorkonde en er zijn legenden die het ontstaan van dit meer toekennen aan reuzen. Dit meer is daarom ook perfect voor een dagje uit met kinderen die hun verbeelding volop los kunnen laten gaan.


Het Oude Loo

9. Het Paleispark

Parkeerplaats Bosloo, Pijnboomlaan kruising met Amersfoortseweg, Apeldoorn

Het Paleispark ligt naast Paleis het Loo en rondom slot Het Oude Loo. Dit park was oorspronkelijk alleen toegankelijk voor de koninklijke bewoners van Het Loo en hun gasten. Het park is onderdeel van het park waar u onder andere het oude slot en kleine watervallen en beekjes kunt bewonderen. Het park is ook onderdeel van de Kroondomeinen. Dit betekent dat alles goed onderhouden wordt en dat de natuur in het park onaangetast is.

Meer informatie

10. Jachthuis Sint Hubertus

Apeldoornseweg 258, 7351 TA Hoenderloo, Nederland

Jachthuis Sint Hubertus is gevestigd in het Nationale Park De Hoge Veluwe en was het buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller en is een van de belangrijkste gebouwen in Nederland. Het werd ontworpen door de beroemde architect Berlage en is geïnspireerd op Engelse landhuizen.

Meer informatie