Ten redenen waarom kerst in Nederland zo magisch is

Misschien droom jij wel van een verre vakantie naar een warm land nu het in ons koude kikkerlandje slecht weer wordt. Maar dat is nergens voor nodig. Nederland is misschien wel een van de beste landen om de kerstvakantie door te brengen.

Want zeg nou zelf… De donkere dagen voor kerst, warme chocolademelk, gourmetten met je familie… Wat is er nu gezelliger? En om de kerstvakantie goed door te komen, zetten wij de beste winterse uitjes in Nederland voor je op een rijtje, van schaatsen bij Kinderdijk tot de gezellige kerstmarkt van Valkenburg.

Schaatsen bij Kinderdijk

Helaas wordt de kans op een witte kerst met de jaren steeds kleiner, maar toch kunnen we het niet helpen. Bij de eerste vrieskou hopen we op een Elfstedentocht en vetten we onze schaatsen vast in.

Een van de mooiste locaties voor wat ouderwetse winterpret is toch wel Kinderdijk. De negentien molens vormen namelijk een pittoresk oer-Hollands landschap. En ook als het weer niet mee wil werken, is een bezoekje sowieso de moeite waard. De dijken en molens van Kinderdijk doen namelijk al 700 jaar hun werk! Je kunt bijvoorbeeld Museummolen Nederwaard bezoeken of het molencomplex ontdekken aan boord van een rondvaartboot.

Meer weten: https://www.kinderdijk.nl/


people ice skating near windmills

Oliebollen bakken

Wist je dat oliebollen een typisch Nederlands gerecht zijn? Er zijn aanwijzingen dat oliebollen al sinds de middeleeuwen in de Lage Landen worden gegeten. Een andere theorie is dat de oliebol eigenlijk zijn oorsprong vindt op het Iberisch Schiereiland en dat Spaanse en Portugese joodse vluchtelingen het gerecht na de Spaanse Inquisitie meebrachten naar ons land.

Rond Chanoeka aten zij namelijk een soortgelijk gerecht. Wellicht komt hier de traditie vandaan om oliebollen te eten rond de jaarwisseling, die ongeveer op dezelfde tijd van het jaar plaatsvindt.

Hoe het ook zij, wat is er nu gezelliger dan zelf oliebollen bakken?


Olliebollen

Kerststad Valkenburg

Kerstmarkten vinden hun oorsprong in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar ook in Nederland winnen kerstmarkten steeds meer aan populariteit.

Een van de beste steden om te bezoeken is ongetwijfeld Valkenburg, met zijn boven- en ondergrondse kerstmarkten. Je leest het goed, een aantal van de kerstmarkten bevinden zich in de mergelgrotten waar de stad bekend om staat. Zo zijn zeker de Gemeentegrot en de Fluweelengrot een bezoekje waard. Daarnaast organiseert de stad ook tal van bovengrondse kerstactiviteiten.

Meer weten: https://www.kerststadvalkenburg.nl/

Dickensfestijn Deventer

Een van de beroemdste kerstverhalen is zonder meer A Christmas Carol van Charles Dickens. Ebenezer Scrooge, een verbitterde oude vrek, krijgt op kerstavond bezoek van drie geesten, die hem zijn verleden, heden en toekomst laten zien.

In Deventer komt in december de wereld van de 19de-eeuwse schrijver tot leven. In het historische Bergkwartier kun je gedurende meerdere dagen maar liefst 950 personages uit de boeken van Dickens ontmoeten. Houd er wel rekening mee dat er bij de ingang een wachttijd kan zijn.

Meer weten: https://dickensfestijn.nl/

De NPO Radio 2 Top 2000 luisteren

Al sinds 1999 hoort het luisteren naar de NPO Radio Top 2000 wel een beetje bij de kerstvakantie. Ieder jaar brengt NPO Radio 2 door middel van een stemming een top 2000 van de populairste nummers allertijden tot stand.

Hoewel het programma eigenlijk bedoeld was als een eenmalige actie ter ere van de millenniumwisseling, werd het een enorm succes en zijn er nu al 23 edities geweest. Bohemian Rhapsody van Queen werd maar liefst achttien keer nummer 1. Hotel California van The Eagles won ook twee keer.

Op wie ga jij stemmen?

Meer weten: https://www.nporadio2.nl/top2000

Gouda bij Kaarslicht

Gouda staat niet alleen bekend om zijn kaas, maar was ook lange tijd een groot producent van kaarsen. En wanneer brand je nu meer kaarsjes dan rond kerst? Gouda bij Kaarstlicht ontstond in 1965 ter ere van het 100-jarig bestaan van de Stearine Kaarsenfabriek Gouda-Apollo.

Het belangrijkste evenement is het ontsteken van de verlichting van de kerstboom, die ieder jaar door de Noorse zusterstad Kongsberg aan Gouda wordt geschonken. Daarnaast zijn er in de stad allerlei kerstactiviteiten te beleven.

Meer weten: https://goudabijkaarslicht.nl/

Unox Nieuwjaarsduik Scheveningen

Al bijna honderd jaar is het in veel landen traditie om op nieuwjaarsdag een duik in ijskoud water te nemen. De eerste Nederlandse nieuwjaarsduik werd in 1960 in Zandvoort gehouden als grap. Unox zag er wel wat in en begon het evenement te sponsoren.

Hoewel Zandvoort dus de oudste nieuwjaarsduik van ons land heeft, is de grootste en bekendste duik die van Scheveningen. Op 1 januari is de gemiddelde temperatuur van het zeewater maar 5 graden! Durf jij het aan?

Meer weten: https://denhaag.com/nl/agenda/unox-nieuwjaarsduik-scheveningen

Winter Efteling

Tijdens de wintermaanden kun je in de Efteling genieten van een unieke winterse sfeer.

In de Warme Winterse Weide kun je je opwarmen aan een van de vreugdevuren en genieten van heerlijke winterse lekkernijen, zoals de koffie-specials. Je kunt ook op de foto met de Efteling-bewoners of een van de winterse parkshows bijwonen. Sinds kort is er ook een heuse schaatsbaan in de open lucht, inclusief schaatsverhuur.

Bovendien kun je alle buitenachtbanen bezoeken, zolang het weer het toelaat.

Meer weten: https://www.efteling.com/nl/park/events/winter-efteling


castle

Nederlands IJsbeelden Festival

In Zwolle wordt jaarlijks een uniek festival gehouden. De beste ijskunstenaars ter wereld komen er bijeen in een grote vrieshal om met 275.000 kilo sneeuw en 275.000 kilo ijs, sneeuw- en ijssculpturen tot wel 6 meter hoog te maken. Om een te grote drukte te voorkomen, moet je van tevoren een tijdslot reserveren.

De ijshallen bevinden zich op loopafstand van het stadscentrum van de Hanzestad Zwolle, dus niets houdt je tegen om deze stad te ontdekken.

Meer weten: https://www.ijsbeelden.nl/

Kerstplaza Groningen

Kerstplaza Groningen is met zijn 10.000 vierkante meter al tientallen jaren de grootste overdekte winterkermis van Nederland. Wat deze kermis onder andere uniek maakt, is dat je een entreeprijs betaalt en vervolgens alle attracties een keer mag bezoeken.

Daarnaast omvat Kerstplaza Groningen een overdekte kerstmarkt, waar je parfum, kleding, snoep en Groninger leverworsten in kunt slaan.

Meer weten: https://www.kerstplazagroningen.nl/

Eén ding is dus zeker, je hoeft je tijdens de feestdagen niet te vervelen in Nederland!