Tilburg Schôônste stad van ’t laand

Het Tilburgs volkslied verteld ons vol zelfvertrouwen welke stad het mooiste van ons land is. Hier bij Hertz zullen we ze zeker niet tegenspreken. Van kerktorens die de stad samenbrengen in het geloof tot de schoorstenen van de textielfabrieken die handel en rijkdom naar de stad bracht. De cultuur die aangebracht is door het rijke verleden van Tilburg is goed te zien door de vele historische musea, kunstgaleries en festivals in en om de stad. In deze blogpost proeven we een klein stukje van de cultuur die in de ‘Schôônste stad van ’t laand’ te vinden is.

Voor een stukje geschiedenis kun je terecht bij het TextielMuseum. De textielhandel is al eeuwen lang centraal geweest voor de Tilburgse economie en identiteit; het begon allemaal rond de 18e eeuw met kennis megenomen door Leidse drapeniers en de industrie bereikte zijn hoogtepunt in 1960. Het museum neemt je mee op een reis door de tijd van 1620 tot aan het heden met prenten, doeken en kunstwerken van verschillende ontwerpers en kunstenaars. Voor wie de handen uit de mouwen wilt steken is er het TextielLab. Hier kan onder professionele begeleiding gewerkt en geleerd worden over de nieuwste technieken, waardoor kunstenaars en ontwerpers de kans krijgen zich op ongekende manieren te ontwikkelen. Dit is dé plek om te zijn voor een aparte kijk op textiel.

Tilburg is natuurlijk een studentenstad en waar studenten zijn zullen festivals volgen. Het festival Mundial is een van de vele muzikale hoogtepunten die op de Tilburgse Kalender te vinden is. Ieder jaar staat de Spoorzone Tilburg boordevol internationale artiesten en acts van eigen bodem. Naast een overvloed muziek, dans en toneel is er op het driedaagse festival ook veel lekkers te vinden. Of je nu zin hebt in een simpel frietje of een Thaise smaakexplosie, de foodtrucks die aanwezig zijn zullen voor alle smaken voorzien.

De Tilburgse Kermis staat welbekend als het grootste feest van de Benelux. Dat is ook niet voor niets; jaarlijks trekt de kermis ongeveer 1,5 miljoen bezoekers. Deze komen natuurlijk af op de 230 attracties die langs 3 kilometer van de Tilburgse binnenstad staan. De populairste van de 9 dagen is Roze Maandag, wat in 2015 zijn 25ste jaar in gaat.

Wanneer je de kans krijgt om het zuiden van ons land te verkennen hoort een bezoek aan Breda boven aan het lijstje. U kunt vanuit Tilburg binnen een half uur een van de gezelligste steden van Nederland bereiken. Hier op het grote plein is de gezellige sfeer meteen te voelen. Het bruisende hart van het centrum staat vol met terrasjes en eetgelegenheden, daarnaast zijn er ook nog bijzondere bezienswaardigheden op het plein te bezoeken. Een leuke bonus is dat er regelmatig evenementen en festivals worden georganiseerd.