Verken Nationaal Park Weerribben-Wieden

Voor het verkennen van een gebied van maar liefst 10.500 hectaren heeft u niet alleen geschikt en comfortabel vervoer nodig, maar ook gedegen adviezen en tips. We nemen u graag mee door Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel, want dit waterrijke veengebied is niet alleen beeldschoon en boeiend, maar ook ontspannend en inspirerend. 

Ter land, ter zee en in de luchtVoordat u deWeerribben-Wiedenintrekt, is hetaan te raden omeerst tebepalenwelkdeel u wiltbezoeken en hoe u dit wiltgaandoen. DewaterdorpenGiethoorn,Ossenzijl enVollenhovekunnennamelijknietalleen tevoet of op defietsbezochtworden,maarook met de boot. Opmeer dantwintigverschillendelocatieswordenvaartuigenverhuurd,zoalskano’s,elektrischesloepen enzeilboten.Laat u dus varen ofvaarzelf, omdezeuniekeomgeving en debijzonderevogelsoorteneensvanuiteentotaalanderperspectief tebeleven.

Tour de Wieden

Naast de benenwagen en de boot is de fiets ook een zeer geschikte manier om de prachtige natuurlijke omgeving van de Weerribben-Wieden te verkennen. Vele tientallen kilometers aan fietspaden doorkruisen het gebied en voeren langs het rijke vissers- en handelsverleden van de regio, maar ook waterdorpjes zoals Belt-Schutsloot en Wanneperveen en natuurlijk de uitgestrekte natuurgebieden met meren, sloten, moerassen en rietlanden. U kunt de fietstochten ook combineren met een vaartocht. De EcoWaterLiner voert door het Nationaal Park Weerribben-Wieden en er zijn drie opstappunten met gratis parkeerplaatsen gelegen aan de routes van het fietsknooppuntennetwerk. De fiets gaat gewoon mee aan boord en zo kunnen ook meerdere routes aan elkaar geregen worden.

Safari

De grootschalige afwisseling van land en water zorgen voor een ongekende biodiversiteit in Nationaal Park Weerribben-Wieden en daarom is er ook het grootste en mooiste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa te vinden. Met meren, sloten en vaarten, afgewisseld door hooi- en weilanden, rietlanden, trilvenen en moerasbossen vindt u er bijzondere flora, waaronder de moeraswolfsmelk, de parnassia en de groenknolorchis. Ook is er is een keur aan bijzondere fauna, waaronder de grote vuurvlinder, de otter, de ijsvogel en de zwarte stern, maar de Weerribben-Wieden is ook het meest libellenrijke gebied van West-Europa met meer dan vijftig soorten! Voor een nadere kennismaking met de flora en fauna zijn er verschillende excursies en workshops die u dichter bij de natuur brengen en uw kennis en inzicht verrijken.

Van Blauwe Hand tot Muggenbeet

Om optimaal gebruik te maken van uw Hertz huurauto kunt u een tocht door Nationaal Park Weerribben-Wieden maken langs de plaatsen met de gekste namen. Leuk voor de kinderen en ook een ludieke manier om de bijzondere regio te doorkruisen. Dorpen als Dwarsgracht, Tuk en Ronduite klinken misschien nog niet zo heel vreemd, maar Witte Paarden, Blauwe Hand en Moespot zijn al minder voor de hand liggende plaatsnamen. Bij Nederland, Doosje en Muggenbeet gaan bij vrijwel iedereen de wenkbrauwen omhoog die hier nooit eerder van gehoord hebben.

Direct van het land

Het is natuurlijk heerlijk om af en toe door winkelstraatjes te slenteren op zoek naar leuke of bijzondere producten, maar in de Weerribben-Wieden is het nog veel leuker om zuivere en gezonde producten te kopen die niet alleen uit de regio komen, maar zelfs van het land waar deze regio zo bekend om staat. Waterbuffelfarm Oldemarkt verkoopt niet alleen duurzaam producten zoals vlees en buffelmozzarella, maar biedt ook de mogelijkheid om de dieren te bekijken op het land of in de stal. Bij Vink Fruitboerderij is een speciale zelfpluktuin waar u tijdens het oogstseizoen uw eigen fruit kunt plukken. Bij Boerderijwinkel Verhage zijn producten te koop van de eigen boerderij en van boerderijen uit de omgeving en elk product is te proeven. Er zijn zelf geteelde kersen, vele soorten kaas, vruchtensappen, maar ook vlees van op polderweiden grazende Limousin koeien en er is zelfs een slijterij met eigen likeuren en destillaten.

Aan tafel

Bij ontspannen hoort uiteraard ook genieten, dus eten bij de leukste en beste restaurants mag daarbij niet ontbreken. De regio Weerribben-Wieden heeft letterlijk tientallen eetgelegenheden waarbij u kunt kiezen uit de meest uiteenlopende menu’s. Plaatsen als De Eetkamer, ’t Binnenhof, Boer on Toer en Hollands Venetië bieden zeer uiteenlopende gerechten gemaakt van veelal duurzame en lokale ingrediënten.