Wat te doen in Málaga

Málaga is de op een na grootste stad van Andalusië, en de vijfde stad van Spanje. De stad is gelegen aan de Middellandse Zee, aan de Costa Del Sol, niet ver van de Straat van Gibraltar.

Hoewel Málaga een warm mediterraan klimaat heeft, wordt het er iets minder heet dan in Sevilla, hetgeen de stad buitengewoon geschikt maakt voor een stedentrip.

Te meer omdat Málaga een zeer rijk en veelzijdig verleden heeft. De plek was al bewoond in de Oudheid, door de Romeinen en wellicht ook door de Grieken, die er een kolonie zouden hebben gesticht. Ook de Moren, de katholieke Reconquista en de troepen van Napoleon hebben er hun sporen achtergelaten. Genoeg reden dus om Málaga te ontdekken!

Teatro Romano de Málaga

C/ Alcazabilla, s/n, 29015 Málaga, Spanje

Het Romeins Theater van Málaga werd in de jaren 50 bij toeval ontdekt tijdens de renovatie van het gemeentelijk archief en de bibliotheek. Vandaag de dag is het een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad.

Het theater is vervolgens gedurende de tweede helft van de 20ste eeuw in delen opgegraven. Het bleek niet helemaal compleet te zijn, omdat stenen zijn gebruikt voor andere gebouwen, deels door de Romeinen zelf, en later ook de Moren. Toch is het theater al met al in goede staat.

Hoewel het niet het grootste Romeinse theater in Spanje is, is het wel het oudste. Het dateert uit de eerste eeuw voor Christus. In de zomer worden er ook vaak toneelstukken opgevoerd.

Castillo de Gibralfaro

Cam. Gibralfaro, 11, 29016 Málaga, Spanje

Het Gibralfaro-kasteel torent boven de stad uit, op een rots van 132 meter hoog, en is gebouwd in de 14de eeuw, om de troepen die Alcazaba moesten verdedigen te huisvesten. Dankzij de strategische ligging werd Gibralfaro al snel een van de belangrijkste kastelen in Andalusië. Na de Reconquista werd de moskee een kerk, en tot 1925 werd het kasteel gebruikt als gevangenis. Daarna werd het overgedragen aan het stadsbestuur, en sindsdien is het te bezoeken.

Tickets kunnen los, of samen met een bezoek aan Alcazaba gekocht worden.

Meer weten: http://alcazabaygibralfaro.malaga.eu/en


Malaga Castillo

Alcazaba

C/ Alcazabilla, 2, 29012 Málaga, Spanje

Alcazaba kan tegelijkertijd met Gibralfaro bezocht worden, en bevindt zich ook op de Gibralfaro-berg. De plek was al bewoond in de Oudheid, en tijdens de Islamitische periode werd Alcazaba eerst gebruikt als fortificatie, en de 100 jaar van het kalifaat waren een gouden tijd voor Alcazaba. Na de Reconquista veranderde Alcazaba langzaam in een wijk van Málaga. Vanaf 1933 vonden er restauraties plaats om de plek in oude staat te herstellen.

Een van de meest bijzondere delen van Alcazaba is de Barrio de Viviendas. Helaas is dit momenteel gesloten. Het gaat om gebouwen uit de 11de eeuw, waar nooit nieuwe gebouwen op zijn gebouwd. Ze laten goed zien hoe een Islamitische stad er in de middeleeuwen uitzag.

Tickets kunnen los, of samen met een bezoek aan Gibralfaro gekocht worden.

Meer weten: http://alcazabaygibralfaro.malaga.eu/en

Playa la Malagueta

Playa de la Malagueta bevindt zich tussen de haven van Málaga en Playa de la Caleta, en is geliefd bij zowel toeristen als de lokale bevolking. Het strand is ongeveer 1200 meter lang en 45 breed, met donker zand en palmbomen.

Het is gelegen op ongeveer 10 minuten van het centrum van Málaga en beschikt over een speeltuin, en is dus uitermate geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Ook zijn er restaurants en cafés in de buurt.

Het strand is bekroond met een Blue Flag door de European Foundation for Environmental Education.


beach in Malaga

Picasso Museum Málaga

Palacio de Buenavista, C/ San Agustín 8, 29015 Málaga, Spanje

Dit museum is geheel en al gewijd aan Spanje’s meest beroemde schilder, Pablo Picasso (1881-1973).

Het Picasso Museum bevindt zich in het Palacio de Buenavista en werd geopend in 2013. Het beschikt over onder andere over 44 schilderijen, 49 tekeningen, 40 grafische werken, 10 beeldhouwwerken, 17 potten, 1 tapijt en 1 linosnede. Het museum hernieuwt de collectie regelmatig, en volgt een chronologische volgorde.

Er zijn geregeld nieuwe tentoonstellingen, en onderzoekers kunnen terecht in de bibliotheek van het museum, waar onder meer 1500 foto’s aanwezig zijn van fotograaf Roberto Otero (1931-2004), een goede vriend van Picasso.

Meer weten: https://www.museopicassomalaga.org/en

Catedral de la Encarnación de Málaga

C. Molina Lario, 9, 29015 Málaga, Spanje

De kathedraal van Málaga werd gebouwd tussen 1528 en 1782, en heeft veel karakteristieke elementen uit de Renaissance. De kerk bevindt zich binnen de limiet van een missend gedeelte van de oorspronkelijke Moorse stad.

De noordelijke toren is 84 meter hoog, en is daarmee de op een na hoogste kerktoren in Andalusië. De zuidelijke toren is onafgemaakt. De kathedraal heeft zowel barok- als gotische elementen.

De kerk is een schoolvoorbeeld van Spaanse religieuze kunst, en mag dus zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Málaga.

Meer weten: https://malagacatedral.com/

Jardín Botánico - Histórico La Concepción

Camino del Jardín Botánico, 3, 29014 Málaga, Spanje

Deze tuin bestaat uit een historische en een botanische tuin en is een leerzaam uitje voor het hele gezin. De historische tuin heeft een oppervlakte van 3,5 hectare met subtropische fauna, watervallen, beekjes, fonteinen kassen en eeuwenoude bomen. Het is een van de weinige tropische tuinen in Europa.

In de Botanische tuin vind je planten, gerangschikt op wetenschappelijke volgorde. Deze tuin beschikt over veel Afrikaanse planten, olijfbomen, cactussen en meer.

Meer weten: https://laconcepcion.malaga.eu/en/


Botanic Gardens in Malaga

Hammam Al Ándalus Baños Árabes Málaga

Pl. de los Mártires Ciriaco y Paula, 5, 29008 Málaga, Spanje

De Arabieren hebben het eeuwenlang voor het zeggen gehad in Málaga, en dat is terug te zien in de architectuur van de stad. Een ontspannend bezoekje aan een Arabische hammam mag dan ook niet ontbreken.

De hammam bevindt zich in het historisch centrum van Málaga en is recentelijk verbouwd en beschikt dus over moderne voorzieningen. Toch hangt er een zeer authentieke Arabische sfeer, dankzij de Moorse decoraties. Je kunt er genieten van warme en koude baden, van purificatierituelen, stoombaden en heerlijke massages. Online reserveren is mogelijk.

Meer weten: https://malaga.hammamalandalus.com/en/

Mercado Central de Atarazanas

C. Atarazanas, 10, 29005 Málaga, Spanje

Deze overdekte markt mag niet ontbreken bij een bezoek aan Málaga, want dit is de plek om voedsel in te slaan, en de Spaanse keuken mee naar huis te nemen. Al in de tijd van de Moren werden hier waren verhandeld, en een renovatie in 1868 gaf de markt zijn huidige aanblik.

Je vindt er onder andere kaas, vis, halalvlees, kruiden, groenten, vruchtensappen, brood en meer. Een overdadigheid aan allerlei lekkers!

Meer weten: https://mercadomalaga.es/en/markets/central-market-atarazanas/


Malaga marketplace

Haven van Málaga

Al sinds de Oudheid heeft Málaga, net als alle belangrijke steden aan de Middellandse Zee, een belangrijke haven. Al 3000 jaar komen hier schepen af en aan, en daarmee is het de oudste haven in Spanje en een van de oudste havens aan de Middellandse Zee. De haven wordt omgeven door een natuurlijke baai, en vandaag de dag vind je er veelal cruiseschepen en andere toeristische boten.

De haven heeft niet dezelfde status als in de Oudheid, maar het is zeker de moeite waard om er te gaan kijken en de schepen te bewonderen.

Meer weten: https://www.puertomalaga.com/en/

En? Ga jij deze zomer Málaga ontdekken?