De best bezochte musea in Berlijn

Wist u dat Berlijn meer dan 175 opmerkelijke, leuke en interessante musea heeft? De geschiedenis heeft diepe sporen achtergelaten in een stad die 28 jaar lang door een muur werd verdeeld en verschillende oorlogen heeft doorstaan. En deze rijke geschiedenis ziet u overal in de stad terug. Vandaag maken we een diepe duik in de Duitse en Berlijnse geschiedenis door een aantal van de meest indrukwekkende musea te bezoeken.

Bezoek het museumeiland

Het museumeiland werd in de negentiende eeuw aangelegd als een ontmoetingsplaats voor wetenschap en kunst. Tegenwoordig is het museumeiland uitgegroeid tot een plek met een aantal van de meest interessante musea, ondergebracht in prachtige gebouwen. En dit wordt ook door UNESCO erkend: die heeft het museumeiland in het jaar 2000 opgenomen in zijn Werelderfgoedlijst.

Het plein bestaat uit vijf musea. Het Alte Nazionalgalerie bevat een van de grootste verzamelingen van negentiende-eeuwse beeldhouwwerken en schilderijen. In het Alte Museum bewondert u antieke Griekse en Romeinse werken, terwijl het Neues Museum juist een Griekse en Egyptische collectie toont. Voor een van de grootste numismatische verzamelingen ter wereld bezoekt u het Bode Museum. Voor Griekse en Babylonische kunstvoorwerpen bezoekt u het monumentale Pergamon museum.

Beleef een indrukwekkende reis door het Joods Museum
Het Joods Museum vertelt op chronologische wijze het verhaal van de Joodse bevolking, cultuur en geschiedenis. Het is een emotionele reis die waarschijnlijk een diepe indruk op u zal maken. De permanente tentoonstelling van het museum bestaat uit veertien delen: de Joodse traditie komt aan bod, het modern Jodendom wordt uitgelicht en natuurlijk mag de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog niet ontbreken. Het pand waarin het museum is gevestigd, is op zijn minst ook interessant te noemen. Het is speciaal voor dit museum ontworpen en de zigzagvormen verwijzen naar een gebroken Davidster. Ten slotte zijn er drie monumenten die u niet mag overslaan. De Holocausttoren is een kleine ruimte waar u binnenstapt: zodra de deur dichtvalt, is het enige wat u van de buitenwereld ziet een kleine gleuf in het dak. Een ervaring die u aan het denken zet. De Garden of Exile bestaan uit 49 met bomen begroeide zuilen die de Holocaust en verbanning van de joden symboliseert. In de lege ruimte van Memory Void kijken tienduizend stalen gezichten boos, angstvallig en ontsteld naar je op, terwijl je over ze heen loopt. De gezichten staan symbool voor zowel de joden die tijdens de Holocaust zijn vermoord als de slachtoffers van andere oorlogen.

Wandel door de blokkenzee van het Holocaustmonument
Het Holocaustmonument is opgezet om de Jodenvervolging van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Hier wandelt u door een enorm veld met 2710 blokken die allemaal in hoogte variëren: van twintig cm tot zo’n vijf meter. De golvende blokken moeten u een gevoel van desoriëntatie en isolement geven, een gevoel dat de Joden ervaarden in de concentratiekampen: smalle, eindeloze gangen en hoge blokken zonder een directe uitgang in zicht. De blokken zijn met een speciale laag bespoten zodat graffiti er gemakkelijk afgewassen kan worden. Het monument staat in Berlijn-Mitte en is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Berlijn.

Het eerste ‘gay’ museum ter wereld

Als u door de Lützowstraβe in de Berlijnse wijk Tiergarten wandelt, kunt u er eigenlijk niet omheen: hier staat het eerste homomuseum ter wereld, het Schwules Museum. Het begon al in 1984, toen drie museumbewakers de directeur van het voormalige Berlijns Museum vroegen een innovatieve stap te nemen. De controversiële tentoonstelling ‘Eldorado - The History, Everyday Life and Culture of Homosexual Women and Men 1850-1950’ vond plaats in het museum en bleek met veertigduizend bezoekers een enorm succes. Het museum probeert meer begrip te kweken voor de uitdagingen die de LHBTQ-gemeenschap ervaart. Tegenwoordig trekt het een groot aantal internationale bezoekers die de exposities over homoseksualiteit in kunst, cultuur en geschiedenis komen bezoeken. Er is een collectie aan foto’s, video’s en kunstwerken en in de bibliotheken staan ruim twintigduizend boeken. Nadat u door het museum heeft rondgelopen, kunt u in het café van een bakje koffie genieten.

Struin langs de East Side Gallery

De East Side Gallery is de langste galerie in de openlucht ter wereld. U wandelt of rijdt hier langs een gedeelte van de Berlijnse muur, waar 105 muurschilderingen op zijn gemaakt. De artistieke muur met zowel kleurrijke als sobere kunststukken wordt beschouwd als een monument om de val van de Berlijnse Muur en de vreedzame onderhandeling over grenzen te herdenken. De East Side Gallery is weer zo’n uniek stukje kunst waar het oude en het nieuwe Berlijn samenkomen.

Berlijn is een unieke stad met een rijke geschiedenis en interessante cultuur. Hoewel in de laatste decennia veel moderne architectuur uit de grond is gerezen, doet de stad er alles aan om het verleden niet te vergeten. En dit wordt schitterend weergegeven in de vele musea die iedere dag weer verschillende emoties in mensen losmaken.