De vijf leukste dagtrips vanaf Amsterdam

De vijf leukste dagtrips vanaf Amsterdam

Amsterdam is natuurlijk een fantastische stad. Het heeft meer musea per vierkante km dan welke andere stad ter wereld dan ook. Zo vindt u in de stad statige herenhuizen, maar ook eeuwenoude grachten. U kunt er heerlijk over de Albert Cuypmarkt struinen, of een terrasje pakken in de Pijp.

En het is er ook ontzettend druk. Het is niet voor niets dat de gemeente Amsterdam de Stay Away-campagne in het leven geroepen heeft om toeristen te ontmoedigen om te komen. Daarom zetten we in dit artikel de beste uitjes buiten de hoofdstad voor u op een rijtje.

Als echte Amsterdammer heeft u misschien geen auto, dus hoe verkent u deze plekken nu beter dan door er een te huren bij Hertz?

Haarlem

Wist u dat niet Amsterdam maar Haarlem de hoofdstad van Noord-Holland is? Haarlem heeft een prachtig historisch centrum, omringd door grachten en singels. De Grote Markt wordt vaak gezien als een van de mooiste pleinen van Nederland.

Hoelang duurt het om vanuit Amsterdam in Haarlem te komen?

Haarlem ligt op zo’n 30 km van Amsterdam, ongeveer een half uurtje rijden.

Wat is er te zien en te doen in Haarlem?

Bewonder de Sint-Bavokerk of bezoek een van de twintig hofjes waar Haarlem om bekend staat. En dan is er natuurlijk nog de Amsterdamse poort, een stadspoort die uit 1486 stamt.

Daarnaast vindt u tal van musea in Haarlem. Wat dacht u bijvoorbeeld van het Frans Hals Museum, het Teylers Museum of het Ten Boom Museum, een pand dat in de Tweede Wereldoorlog een onderduikadres bood aan Joden.

Maak uw dag af met een rondvaart over het Spaarne.

Waar eten in Haarlem?

Als u heerlijk bourgondisch wilt eten, moet u bij Morris zijn. U kunt er terecht voor een mooi stuk vlees, zoals côte de boeuf of eendenborst, of voor een heerlijke vis.

Meer in voor de Aziatische keuken? Probeer dan Miyagi & Jones Haarlem. Hier krijgt u de lekkerste Aziatische streetfood van de stad voorgeschoteld.

haarlem

Bloemendaal aan Zee

Wat dacht u van een heerlijk dagje op het strand? Een van de beste stranden vindt u bij Bloemendaal aan Zee, een badplaats in Noord-Holland, gelegen tussen IJmuiden en Zandvoort. Het strand van Bloemendaal aan Zee heeft een lengte van 4,3 km, waarvan 1 km naaktstrand is.

Hoelang duurt het om vanuit Amsterdam in Bloemendaal aan Zee te komen?

Bloemendaal aan Zee ligt op zo’n 40 km van Amsterdam. Het duurt zo’n drie kwartier om er te komen.

Wat is er te doen en te zien in Bloemendaal aan Zee?

Maak een heerlijke strandwandeling of ga voor een fietstocht door de duinen. Het fietspad Hollands Duin tussen Noordwijk en Zandvoort is hier uitermate geschikt voor.

De duinen maken trouwens deel uit van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. U vindt hier een bezoekerscentrum en u kunt er deelnemen aan excursies.

Waar te eten in Bloemendaal aan Zee?

Op het strand vindt u zeven zomerstrandpaviljoens (Republiek, Bloomingdale, San Blas, Later aan Zee, Bronze Beach, Fuel en Woodstock '69). San Blas en Republiek zijn het hele jaar door geopend.

Utrecht

Utrecht is ideaal als u in bent voor een cultureel uitje boordevol geschiedenis, maar wilt ontkomen aan het massatoerisme van Amsterdam. Utrecht is een van de oudste steden van ons land. De stad werd gesticht door de Romeinen als fortificatie aan de Rijn, en in de middeleeuwen werd het bisdom Utrecht een belangrijk machtscentrum. Dit maakt dat de Utrechtse grachten en hun werven meerdere eeuwen ouder zijn dan die van Amsterdam!

Hoelang duurt het om vanuit Amsterdam in Utrecht te komen?

Utrecht ligt op 40 km van Amsterdam en het is drie kwartier rijden.

Wat is er te doen en te zien in Utrecht?

Een bezoek aan Utrecht is pas echt compleet met het beklimmen van de Domtoren. De Domtoren is met zijn 112 meter de hoogste kerktoren van ons land. Als u de toren met een gids bezoekt, leert u alles over de zeven eeuwen geschiedenis van deze iconische toren. Bezoek vervolgens het Domplein, de Domkerk en zijn kloostergangen, die midden in de stad een oase van rust bieden.

Utrecht is ook nog eens de ideale stad voor een heerlijk dagje winkelen. Hoog Catharijne is met maar liefst 125 winkels een van de grootste winkelcentra van ons land.

Waar te eten in Utrecht?

De Goedheyd bevindt zich op loopafstand van de Domtoren en Maître Jorn Klarenbeek en Chef Dustin Pardoen verrassen u er met een heerlijk drie- of viergangenmenu.

Meer in voor authentieke Indonesische gerechten? Dan bent u bij Restaurant Blauw aan het juiste adres. Heerlijke rendang en saté vindt u hier.

utrecht

Volendam

Volendam is een sfeervol vissersdorp aan het Markermeer, dat bekend staat om zijn klederdracht, vis en muziek. Er zijn tal van musea die u de rijke geschiedenis van het dorpje vertellen.

Hoelang duurt het om vanuit Amsterdam in Volendam te komen?

Volendam ligt 20 km ten noorden van Amsterdam. Het is ongeveer 25 minuten rijden.

Wat is er te doen en te zien in Volendam?

De beste manier om meer over de geschiedenis van Volendam te weten te komen, is door het Volendams Museum te bezoeken. U kunt er zien hoe vissers er vroeger leefden en er is ook een expositie over klederdracht. Ook kunt u in Volendam op de foto in de traditionele klederdracht. Wandel over de dijk en bezoek de Visafslag, waar vroeger de gevangen vis verhandeld werd. Er gaat vanaf hier ook een boot naar het schiereiland Marken.

Waar te eten in Volendam?

Het komt vast niet als een verrassing, maar Volendam heeft uitstekende visrestaurants. Havenrestaurant de Lunch ligt op de dijk en serveert lekkerbek, garnalen en kibbeling. Als u niet zo’n fan bent van vis, kunt u ook terecht bij Pannenkoekenhuis & Restaurant Amvo Volendam. Wist u trouwens dat Jan Smit eigenaar is van een restaurant in Volendam?

volendam

De Bollenstreek

Een van de bekendste symbolen van Nederland is natuurlijk de tulp. Dat is ook niet zo gek als u zich bedenkt dat toeristen van over de hele wereld naar de Bollenstreek komen om onze kleurrijke tulpenvelden te bezichtigen. De beste tijd van het jaar om de Bollenstreek te bezoeken, is half april tot begin mei, omdat de tulpen dan in bloei staan.

Hoelang duurt het om vanuit Amsterdam in De Bollenstreek te komen?

De Bollenstreek ligt op ongeveer 50 km van Amsterdam.

Wat is er te doen en te zien in de Bollenstreek?

Als u de Bollenstreek bezoekt moet u absoluut naar de Keukenhof gaan. Dit bloemenpark is ieder voorjaar te bezoeken. Vroeg in het seizoen bloeien er krokussen, narcissen, hyacinten en vroege tulpen. Later kunt u er grotere tulpen zien. Ook zijn er het hele seizoen door bloemenshows.

U kunt ook met uw huurauto de Bollenstreekroute volgen. Deze is ongeveer 62 km lang en u heeft ongeveer 3 uur nodig om de hele route af te leggen. De route begint in Oegstgeest en loopt langs Katwijk, Noordwijk, Hillegom en Lisse.

Waar te eten in de Bollenstreek?

Restaurant het Oude Dykhuys in Lisserbroek serveert typisch Nederlandse gerechten, zoals zalm, Hollandse asperges en kabeljauw. Bij De Vier Seizoenen in Lisse kunt u terecht voor een zogenaamd bloemenmenu, met onder andere aspergesoep en scharrelhoenfilet. Eeterij de Beleving in Noordwijk biedt prachtig uitzicht op de duinen. U eet er overheerlijke biefstuk.

U ziet dus, er is rond Amsterdam van alles te doen. En er is geen betere manier om dit te ontdekken dan door een auto te huren bij Hertz.