De vijf leukste dagtrips vanaf Amsterdam

Page author

door Hertz - 04 augustus 2020

Statige herenhuizen, een doolhof van grachten, gezellige wijken en beroemde monumenten; Amsterdam is een stad waar genoeg te zien en te doen is. Maar soms wilt u het overbekende even achter u laten om op zoek te gaan naar leuke bestemmingen in de buurt van deze internationale mensenmagneet. Gelukkig maar dat er ook in de omgeving van Amsterdam genoeg te doen is om er even met de huurauto tussenuit te gaan.

1. HaarlemHoelang duurt het om daar te komen? 36 minuten

Hoe ver is het?
21,8 km

Even gezellig winkelen in een gezellig en stijlvol stadcentrum? Dan is Haarlem ideaal. De stad heeft namelijk een bijzondere geschiedenis en cultuur, evenals een bruisende binnenstad. Struin door de karakteristieke straatjes langs indrukwekkende monumenten en leuke restaurants richting een van de beste winkelstraten van het land. Stap op een boot om langs de gezellige waterkant van de stad te varen of geniet van een drankje op het dakterras van de Dakkas. De hofjesroute is een handige manier om zelf de stad te verkennen, maar niet ieder hofje is toegankelijk. Een gids neemt u mee naar de hofjes die u mag bezoeken om deze eens van dichtbij te zien.

2. De kust

Hoelang duurt het om daar te komen? 55 minuten

Hoe ver is het?
Tussen de 30 en 45 km

Amsterdam ligt op een ideale locatie om de huurauto in te stappen en uit te waaien aan de kust. Er zijn een aantal opties waaruit u kunt kiezen, maar Bloemendaal aan Zee en Zandvoort aan Zee zijn toch wel de favorieten. Na een lange wandeling over het strand en langs de zee is het heerlijk vertoeven bij een van de gezellige strandtentjes. Geniet onder het genot van een patatje en een warme kop chocolademelk van de zon die in de glinsterende Noordzee verdwijnt. Blijft u liever actief op het strand, dan zijn er genoeg avontuurlijke watersporten waaraan u kunt deelnemen. Ga kitesurfen, kanoën of gewoon een stukje zwemmen in het frisse water. Of leg een handdoekje uit en geniet van de activiteiten die om u heen plaatsvinden.

3. Recreatiemeren


Hoelang duurt het om daar te komen? Ongeveer 50 minuten

Hoe ver is het?
Ongeveer 30 km

Rond Amsterdam liggen een aantal recreatiemeren waar u een goed aantal uurtjes gezellig waterplezier zult beleven. Zet die picknickmand dus maar in de auto, houdt de drankjes koud en ga op weg naar een van de plassen. Bij de Westeinderplassen vindt u een netwerk van kleine slootjes die de plassen met elkaar verbinden. U komt hier langs tientallen eilandjes en genoeg plekjes om lekker te barbecueën. Ook bij de Loosdrechtse Plassen kunt u een motorboot, zeilboot of kano huren om de waterrijke omgeving te verkennen. Om de plassen heen vindt u terrasje vanwaar u een leuk uitzicht op het water heeft. De Ankeveense Plassen staan vooral bekend om de bijzondere en rustige natuur. Hier kunt u dan ook zeldzame en broedende vogelsoorten zien, maar dit kan alleen onder begeleiding van een gids. Om deze dieren te beschermen, mag hier niet recreatief gevaren worden.

4. Nationaal Park Zuid-Kennemerland


Hoelang duurt het om daar te komen? 55 minuten

Hoe ver is het?
26 km

Wat er zo bijzonder is aan de duinen? Het is een mooi stukje natuur dat losstaat van de zee en het vaste land. Terwijl u door het zand en de groene natuur struint, waait de frisse zeewind door uw haren, ruikt u de verschillende bomen en planten en hoort u voornamelijk … niets. Op het geluid van de zangvogels na. En met een beetje geluk ziet u misschien wel een vos door de struiken rennen. De duinen vormen een glooiend landschap dat flink verschilt van het anders zo vlakke landschap van Holland. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland trekt u de stevige wandelschoenen aan om de verschillende vogelsoorten, reeën, herten, konijnen en Schotse Hooglanders van afstand te bewonderen.

5. De Bollenstreek

Hoelang duurt het om daar te komen? 1 uur

Hoe ver is het?
50,7 km

Uitgestrekte velden vol gekleurde bloemen: een beeld dat typisch Nederlands is en nooit verveeld. De Bollenstreek is het gemakkelijkst om met de huurauto te bezoeken, omdat u zo op uw eigen gemak alles kunt zien wat op uw lijstje staat. Pluk zelf bloemen in de zelfpluktuinen of bezoek een kleurrijke bloemenmarkt en aanschouw het indrukwekkende schouwspel van felgekleurde bloemen in alle formaten.