Delicious drives in Italië:

Scanzoroscia

door Margherita Ragg - 15 May 2017

Dit is de eerste van de drie posts die vijf geheime plekken in de provincie Bergamo laten zien waar u heerlijk kunt eten – allemaal heel makkelijk bereikbaar vanuit Milaan en Bergamo, tenminste als u een auto heeft! Wij zijn gaan samen werken met Hertz voor het project ‘Delicious Drives’ en hebben een schitterende Fiat 500 tot onze beschikking gekregen, de ideale auto om mee te bergen in te rijden door de kleine dorpjes en groot genoeg voor al onze inkopen!

Pagnoncelli Folcieri was de eerste stop op onze ‘foodie road trip’ door de provincie Bergamo, in samenwerking met Hertz. Het idea is om 5 eetgelegenheden te vinden die niet naast de weg liggen in een periode van twee dagen in met gebruik van onze geweldige huurauto.

Het wijngoed Pagnoncelli Folcieri mag dan wel dicht bij de stad liggen, maar het openbaar vervoer is onbetrouwbaar – dus onze Fiat 500 is ideaal om ons door de smalle straatjes van Scanzoroscia te leiden naar de wijngaarden. Wij hebben onze auto opgehaald bij de luchthaven LInate en nog geen uur later, zitten we in een kamer met een door Francesca beklede fresco’s om over deze unieke wijn te leren.

'Mijn familie maakt hier sinds 1852 wijn’, zegt Francesca Pagnoncelli ‘ Langer dan Italië eigenlijk bestaat.’
Mijn man en ik zaten in de proefkamer van het wijngoed Pagnoncelli Folcieri, de makers van de unieke Moscato di Scanzo wijn.

Pagnoncelli Folcieri is één van de 20 makers van Moscato di Scanzo, de kleinste DOP in Italië. DOP betekent ‘Protected Denomination of Origin’, de hoogste klasse van Italiaanse wijnen. Elke wijngaard produceert slechts 800 Moscato flessen per jaar en zoals u zich dat kunt voorstellen is deze wijn heel, heel kostbaar.

Moscato die Scanzo kent een hele lange geschiedenis – zoals Francesca zegt; “het is altijd bekend geweest dat de wijn in de regio werd gemaakt maar niemand wist eigenlijk waarom het zo speciaal was.” Sommige rapporten beweren dat Moscato die Scanzo al populair was in de 18e eeuw in de gerechtsgebouwen in Europa en dat het één van de meest favoriete wijnen was van Catherine II uit Rusland.

Moscato di Scanzo zoals we dat vandaag kennen was net na WWO2 gemaakt en heeft een heel strict reglement voor productie. Eind oktober vindt de oogst plaats om het suikergehalte te verhogen. Na het plukken worden de druiven gesorteerd, alle trossen worden met de hand gecontroleerd, één voor één en elke druif die niet goed is wordt weggehaald; bijvoorbeeld als de druiven te rijp zijn, niet rijp genoeg of beschadigd. Het sorteren neemt weken voltijd werk in beslag. Zodra de druiven gesorteerd zijn, worden ze op matten uitgelegd om te drogen waar ze vervolgens nog drie wegen blijven totdat zij ongeveer 70 procent van het originele volume kwijt zijn.
Dan worden de druiven geperst en gefermenteerd in stalen tanks voor minimaal 2 jaar, de meeste producenten laten het langer liggen. Francesca verkocht bijvoorbeeld in 2017 Moscato die in 2013 gemaakt is.

Na onze toer door de wijngaard waar Francesca en haar man al het werk manueel verricht, zijn we teruggegaan naar de proefkamer om de wijn te proeven. Francesca vindt het beter om Moscato in cognac glazen te schenken zodat het aromo beter vrij komt en vindt dat de wijn het beste alleen gedronken kan worden dus zonder eten erbij. “Het is een meditatiewijn, een wijn die uitnodigt te genieten, wat ook kan na een maaltijd, in goed gezelschap en omgeven door schoonheid “, legt ze uit. Ik walste mijn glas in een zonnestraal die over tafel liep. De wijn was dieprood met paarse ondertonen en reflecteert de kleur van gebrande aarde. Ik bracht het glas naar mijn neus en nam een diepe geur op.

En hier is mijn geplande route:


Stop one: Milan Linate - Hertz Milan Linate

Stop two: Scanzorosciate - Pagnoncelli Folcieri winery

Stop three: Cespedosio - Rifugio Cespedosio

Stop four: Valtorta - Latteria Sociale

Stop five: San Pellegrino - Priula Birreria & Pasticceria Bigio

Stop six: Bergamo - Castel Cerreto


Laatste artikelen