Nederland: De beste stops van Monnickendam naar de beroemde windmolens aan de Zaanse Schans

Of je nu van een citytrip houdt of liever het buitenleven opzoekt, met een huurauto van Hertz bepaal jij wat je met je vakantie doet en haal je er het meeste uit. Waar je ook naartoe gaat, wij willen een inspiratiebron zijn voor jouw ontdekkingstocht zodat jij optimaal van je reis kunt genieten.

Dus zijn we er bij Hertz op gericht om niet alleen je bestemming maar ook de rit ernaar toe gedenkwaardig te maken. Als je zelf achter het stuur zit, kun je stoppen waar en wanneer je wilt en op plekken komen waar je anders misschien gewoon aan voorbij zou zijn gegaan. Hierdoor krijg je echt een gevoel hoe een land in elkaar zit en kun je fantastische verhalen mee naar huis nemen.

Wij werken samen met de reisexperts van lifestyle- en cultuurorganisatie Culture Trip om erachter te komen wat de beste plaatsen in Europa zijn die je echt niet mag missen en gemakkelijk als tussenstop kunt bezoeken. Dus stap deze zomer ook eens onderweg uit de auto en ontdek nieuwe locaties die je vakantie in één klap een stuk avontuurlijker maken.

Hieronder beschrijven we een aantal van de beste plaatsen op de route van Monnickendam via Amsterdam naar de beroemde molens van de Zaanse Schans.

Rijd door Monnickendam

Als je vanaf het noorden van Noord-Holland naar het zuiden rijdt, mag je zeker het dorpje Monnickendam niet overslaan. Dit historische pittoreske plaatsje ligt aan de oever van het Markermeer. Monnickendam staat bol van het erfgoed dat van een rijke visserijhistorie getuigt, zoals de prachtige 17e-eeuwse waag en de schilderachtige haven - waar je in alle rust kunt stoppen om de Oudhollandse architectuur te bewonderen. Voor watersporters is het Markermeer ideaal. Je kunt er niet alleen windsurfen en kitesurfen maar ook op diverse plaatsen gezellig een bootje huren.

Dé plek voor een tussenstop dus als je toch door Noord-Holland rijdt, en dan niet alleen voor avonturiers maar ook voor de liefhebber van typische Hollandse architectuur.

Rijd door Monnickendam

Broek in Waterland

Stop in Broek in Waterland op weg terug naar Amsterdam. Bijna de helft van Waterland bestaat uit water (vandaar de naam) en is voornamelijk een moerasachtig gebied. Broek is een van de negen historische dorpjes in de regio en is rijk aan geschiedenis. Nadat het Spaanse leger tijdens de tachtigjarige oorlog in 1573 aanzienlijk in het dorp had huisgehouden, legden reders, kapiteins en rijke kooplieden geld bij elkaar om de lokale economie weer op de been te helpen. Dit lukte, en het dorp verwierf eeuwenlang internationale bekendheid: bezoekers waren onder de indruk van de prachtige schilderachtige omgeving en konden er niet over uit hoe schoonhet plaatsje was!

Het rustieke Nederlandse dorpje ligt slechts 10 km ten noorden van de hoofdstad en heeft nieuwsgierige reizigers volop te bieden. Broek in Waterland telt tientallen nationale erfgoedlocaties, waaronder zo'n tachtig schattige en prachtig ingerichte houten huisjes en een 17e-eeuwse kerk, gewijd aan Sint Nicolaas, beschermheilige van de zeelieden. Eenmaal in de kerk kun je de bonte houten kast bewonderen en je afvragen of de piraten daar misschien in vroegere tijden hun buit verborgen...

Sint Nicolaaskerk), Kerkplein 13, 1151 AH Broek in Waterland, Nederland

Openingstijden: zondag en maandag van 13.00 tot 16.00 uur; dinsdag / zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Het stadscentrum van Amsterdam

Geen enkele reis naar Nederland is volledig zonder een bezoek aan het hartje van historisch Amsterdam met een tocht door de beroemde grachten. Het centrum is opgebouwd rond een reeks concentrische grachten die in de 17e eeuw werden aangelegd. De grachtengordel huisvest honderden belangrijke culturele bezienswaardigheden, zoals de Westerkerk in de Amsterdamse Jordaan en de drijvende bloemenmarkt waar je de mooiste Nederlandse bloemen vindt. De Bloemenmarkt wordt al sinds 1862 op de Singel in Amsterdam gehouden en is ‘werelds unieke markt. Dus als je tuin wel een opkikker kan gebruiken, vind je hier de Hollandse tulpenbollen die je daar zeker bij zullen helpen!

Bloemenmarkt in Amsterdam, Singel 630 tot 600, 017 AZ Amsterdam

Openingstijden: maandag tot zaterdag van 9:00 tot 17:30 en zondag van 11:30 tot 17:30.

Koffie in Café Louis

Ben je dan toch in Amsterdam, loop dan even dit kroegje aan de Singel in de historische grachtengordel binnen. Naast een geurig bakje koffie, biedt Café Louis de lekkerste traditionele lunchgerechten zoals tosties, salades en hamburgers. Hoewel er binnen voldoende ruimte is, kun je er natuurlijk ook voor kiezen op het kleine terras van Café Louis aan de gracht te gaan zitten om de wereld voorbij te zien gaan. Een perfecte plaats om even te pauzeren, naar mensen te kijken en van de atmosfeer te genieten.

Café Louis , Singel 43, 1012 VC Amsterdam, Nederland

Openingstijden: maandag - donderdag 11.00 - 01.00 uur, vrijdag - zaterdag 11.00 - 02.00 uur, zondag 11.00 - 23.00 uur.

Koffie in Café Louis

FOAM Fotografiemuseum

Ook op artistiek gebied kun je in Amsterdam terecht! Een bezoek aan het FOAM fotografiemuseum is zeker de moeite waard. Het museum werkt samen met gevestigde en opkomende fotografen, met interessante en kunstzinnige exposities als resultaat. Sinds de opening in 2001, heeft FOAM werk van vele baanbrekende moderne kunstenaars getoond, zoals Ai WeiweiRen Hang en Helen Levitt. Cultuurliefhebbers mogen dit zeker niet missen, en kunnen bovendien van een hapje en een drankje in het kleine cafeetje van het museum genieten.

FOAM Fotografiemuseum, Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam, Nederland

Openingstijden: maandag - woensdag 10.00 - 18.00 uur, donderdag-vrijdag 10.00 - 21.00 uur, zaterdag - zondag 10.00 - 18.00 uur.

Molens op de Zaanse Schans

Als je Amsterdam verlaat, rijd dan in een lus weer terug naar het noorden van Zaandam, om de acht typisch Hollandse molens uit de 16e eeuw te bekijken. Deze kleurrijke bouwwerken bevonden zich oorspronkelijk op andere plaatsen in Nederland, maar zijn zo'n vijftig jaar geleden naar hun huidige locatie verplaatst om een indrukwekkend openluchtmuseum te creëren. Wandel eens langs het bakkerijmuseum en geniet van de geur van versgebakken brood of neem een kijkje in het pakhuis waar klompen worden gemaakt, en vergeet ook de kaasmakerij niet. Een bezoek aan dit unieke en typisch Nederlandse plaatsje is leuk en leerzaam en vormt een perfect einde van je rit uit Amsterdam.

Molens op de Zaanse Schans

Waar je deze zomer ook naartoe gaat, #goviahertz.