10 redenen waarom kerst in Nederland zo magisch is

Page author

door Hertz - 20 December 2016

Het seizoen van de gezelligheid is weer aangebroken: de kerstboom mag in volle glorie plaatsnemen in de woonkamer, het gourmetstel kan alvast op tafel en natuurlijk vergeten we de oliebollen niet. ’s Ochtends worden in pyjama de cadeaus uitgepakt, waarna je je mooiste outfit uit de kast pakt voor het heerlijke kerstdiner, lekker gourmetten met de familie en gezellig kerstmuziek op de achtergrond.

Voor bruisende kerstmarkten, heerlijke lekkernijen en sfeervolle evenementen hoef je het land niet uit. Overal worden genoeg feestelijkheden georganiseerd om je in deze hele periode bezig te houden.

We hebben 10 redenen op een rijtje gezet die Nederland misschien wel tot het beste land maken om Kerst te vieren:

1: Schaatsen bij Kinderdijk

Stiekem hopen we het ieder jaar weer: op kerstochtend begroet worden met een laag dikke sneeuw voor die magische witte kerst. Mocht de natuur een beetje meehelpen en de grachten bedekken onder een stevige laag ijs, dan is Kinderdijk natuurlijk wel erg leuk om te schaatsen. Glijd langs de 19 molens uit de 18e eeuw voor die Oer-Hollandse ervaring.

2: Oliebollen met poedersuiker

Of je nu voorkeur geeft aan oliebollen met of zonder krenten; tijdens de feestdagen staan ze natuurlijk standaard naast de pot poedersuiker. De luchtige bol gemaakt van eieren, bloem, gist, zout en lauwe melk kunnen ongevuld zijn, of juist gevuld met rozijnen, krenten of appel. Een traditionele lekkernij die een typisch stukje Nederland meegeeft aan de feestdagen.

3: De (ondergrondse) kerstmarkten in Valkenburg

Gek op kerstmarkten? De kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluwelengrot zijn wel erg speciaal. Geniet urenlang van muziek, een sfeervolle omgeving en kraampjes met kerstcadeaus en hapjes in de lange en donkere gangen die nu verlicht worden door duizenden lampjes. Duik hierna de stad in die in volle kerstsferen bruist.

4: Warme chocolademelk

Niets gaat boven een heerlijke kop warme chocolademelk om je tijdens de donkere en koude dagen op te warmen. Wat slagroom erop, een speculaas ernaast en je bent klaar om op de bank te kruipen met een warme deken en je favoriete kerstfilm.

5: Het Dickens Festijn in Deventer

Op 17 en 18 december vindt het Dickens Festijn weer plaats in Deventer. In het historische Bergkwartier komen ruim honderden personages uit de beroemde boeken van Charles Dickens tot leven: Oliver Twist, Scrooge en Christmas Carol vallen onder deze klassiekers. Oud-Engelse klederdracht, prachtige kerstbomen en punch: een bezoek aan dit festijn vergeet je niet snel.

6: Het Glazen Huis in Breda

Op de Grote Markt staat van 18 t/m 24 december het Glazen Huis. Frank van der Lende en Domien Verschuuren nemen op 18 december plaats om 6 dagen alleen vruchten- en groentesappen te eten. Bezoekers kunnen voor een donatie verzoeknummers aanvragen. Tijdens deze terugkerende actie van 3FM:Serious Request wordt geld ingezameld voor het goede doel.

7: Gouda bij Kaarslicht

Tijdens Gouda bij Kaarslicht, of in de volksmond Kaarsjesavond, verandert de stad in een sfeervolle en magische bestemming met duizenden kaarsen, een enorme kerstboom en mooi gezang. Het gotische stadhuis en de typisch Nederlandse huizen zien er sprookjesachtig uit en in de hele stad vind je evenementen. Dat het een speciaal aanzicht is, merk je aan de duizenden nationale en internationale bezoekers die de stad op deze avond heeft.

8: Bruisende kerstmarkten

Sfeervol verlicht, typische warme, kruidige kerstgeuren, kerstliederen en talloze kraampjes: overal in Nederland worden ze weer opgezet, de gezellige kerstmarkten om je helemaal in de kerstsferen te brengen. Magisch Maastricht is vernieuwd en heeft een reuzenrad, een overdekte schaatsbaan en traditionele festiviteiten. De kerstkraampjes krijgen rode daken met guirlandes, wat het Vrijthof een nostalgische uitstraling geeft.

De kerstmarkt in Haarlem is een van de grootste met honderden kraampjes en verschillende koren. Het vindt plaats op 10 en 11 december en livemuziek, kinderactiviteiten, 19-eeuwse klederdracht en openraamvertellingen maken de magische sfeer compleet. Besluit je Haarlem te bezoeken, overweeg dan eens een auto te huren om ook de gezellige omliggende plaatsje te ontdekken waar de kerstsferen ook in volle gang zijn.

9: Tweede kerstdag

Tweede kerstdag is ideaal om gewoon van de dag te genieten. Veel mensen maken een lange wandeling door het bos of over het strand, gaan op zoek naar koopjes of duiken gezellig een restaurant in. Maar ook het IJsbeelden Festival in Amsterdam is erg leuk om te bezoeken: je bewondert er meer dan 100 ijssculpturen en dit jaar is het thema ‘muziek’. Of zoek de sneeuw op in de indoorskibanen van Snowworld of Snowplanet.

10. Nieuwjaarsduik bij Zandvoort aan Zee

De jaarwisseling is nergens zo spectaculair als in Amsterdam: verschillende feesten van een gekostumeerd bal tot familie-evenementen, duizenden mensen op het Leidseplein, Rembrandtsplein en de Nieuwmarkt en ’s avonds schitterend vuurwerk. Ten slotte luiden we het nieuwe jaar natuurlijk het beste in met de 57e nieuwjaarsduik bij Zandvoort aan Zee. Leuke muziek, een warming-up en na de duik om 14.00 uur een lekkere kop erwtensoep om op te warmen.

Het enige wat je niet hoeft te doen tijdens de feestdagen, is je vervelen. Weet je even niet meer wat je tijdens kunt doen, dan zijn deze evenementen zeker een bezoek waard.

Wij wensen je in ieder geval fijne feestdagen toe.