Delicious drives in het Verenigd Koninkrijk:

Merendistrict naar Lancaster, via Ullswater

door Paul Johnson - 15 May 2017

Op dag 3 van mijn road trip door Cumbria, het was tijd om mijn Hertz huurauto in te leveren maar niet voordat ik nog een beetje meer ontdekt heb in de Volvo. Mijn plan was om met de auto op een andere beroemde weg van het Merendistrict te rijden, de Kirkstone Pass.

De Kirkstone Pass is de hoogste pas van het Merendistrict die open is voor motorvoertuigen en een hoogte heeft van zo’n 425 meter. Het is genoemd naar de rots die op een kerktoren lijkt (kirk).

Door de jaren heen was deze weg niet verhard en gingen ze er met paard en wagen ploeterend over heen. Dankzijn mijn all wheel drive features in de Volvo had ik geen problemen!

Dicht bij de top is de Kirkstone Pass Inn, dat is de hoogste pub in het land en heeft vooral veel plezier van de handel die de toeristen brengen. Op een heldere dag zijn de uitzichten van de ingang van de pub geweldig en er zijn buiten picnic tafels om lekker te zitten.

Binnen is het heel gezellig met een openhaard. De publieke ruimte is best klein maar knus. De typische pubgerechten zijn beschikbaar met ook de Cumberland worstjes met purree en steak & ale pie. Voor diegenen die niet meer hoeven te rijden, zijn er lokale biertjes op de tap zoals Eden Best, Kirkstone Black en Kirkstone Gold, vanuit 3 verschillende brouwerijen uit het land.

De weg na de Kirkstone Pass Inn daalt naar Brotherswater waar de narcissen bloeien. Dichter William Wordsworth die in Grasmere woonde schreef over de gouden narcissen “fluttering and dancing in the breeze”.

Ik ben de weg blijven volgen en nam de gelegenheid om een andere weg te kiezen naar Martindale die ook geweldige wegen heeft en mooie uitzichten over Ullswater.

Daarna ging ik in de richting van Greystok (van Tarzan) om daar de melkboerderij te bezoeken waarover ik had gehoord. Het kan niet mis gaan om dat te vinden, er zijn markeringen van strepen op de weg en hoe dichterbij u komt, ziet u drie melkflesen, dan twee en dan één!

Boer Mike Walsh verkoopt zijn hoge kwaliteits melk ongepasturiseerd aan het publiek. Om er voor te zorgen dat het veilig is, wordt de melk elke week getest door een aantal gezondheidsexperts.

Niet alleen dat, Bunkers Hill Dairy heeft een romantische manier om melk te verkopen – u kunt het meteen van de zelf service machine kopen. Een DF Italia melk verkoopmachine, die 150 liter kan houden is geïnstalleerd om iedereen aan een 1 of 2 liter pak te helpen die zij dan voor £1 of £2 kunnen kopen. Het is niet alleen een hit voor de lokale bevolking maar ook voor de bezoekers uit Australië, Nieuw-Zeeland en Japan.

Met mijn containers gevuld, was het tijd om de auto weer bij Hertz in Lancaster in te leveren – bijna een uur rijden maar misschien wel de mooiste snelweg van het Verenigd Koninkrijk om mijn culinaire avontuur af te maken. Deze snelweg gaat door de Westmorland Tebay service station. Als u wilt stoppen om uw benen te strekken is dit de juiste plaats. Het is één van de weinige onafhankelijke service stations en een regelmatige winnaar van prijzen. Zo hebben zij de vijfsterren gehaald door de VisitEngland’s Motorway Service Area Quality Scheme. Daar is ook een boerderijwinkel en een restaurant die vanalles serveren. Toen ik in Lancaster aankwam was mijn reis compleet. De Hertz vestiging was onlangs verplaatst naar het Holiday Inn, dicht bij de nieuwe kruising en slechts een paar kilometer van het station.

En hier is mijn geplande route:


Stop one: Lancaster – Hertz Caton Road

Stop two: Kendal – Quiggins Mint Cake Factory

Stop three: Sizergh – Low Sizergh Barn

Stop four: Furness & Cartmel Peninsulas – Yew Tree Barn

Stop five: Cartmel – Cartmel Priory

Stop six: Flookburgh – Flookburgh vishing village

Stop seven: Ulverston – Ulverston market town

Stop eight: Piel Island – Piel Island

Stop nine: Waberthwaite – RB Woodall Ltd sausage factory

Stop ten: Birker Fell – Birker Fell route

Stop eleven: Wrynose Pass – Wrynose Pass route

Stop twelve: Grasmere – The Forest Side

Stop thirteen: Kirkstone Pass – Kirkstone Pass Inn

Stop fourteen: Martindale – Martindale route

Stop fifteen: Greystoke – Bunkers Hill Dairy


Laatste artikelen