Delicious drives in het Verenigd Koninkrijk:

van Lancaster naar de Cartmel Peninsula, via Kendal

door Paul Johnson - 15 May 2017

Cumbria is geen makkelijke provincie om rond te reizen. Het is één van de grootste provincies in het Verenigd Koninkrijk en ook één van de minst bevolkte. Dat betekent dat de meeste dingen alleen met de auto te bereiken zijn dus dan is een huurauto wel heel belangrijk! Het kan makkelijk zijn. Binnen 2 ½ uur met de trein van Londen Euston, kunt u in Lancaster zijn. Daar haal ik mijn huurauto op bij Hertz om zo drie dagen een culinaire rondreis te maken langs de meren met u.

Mijn auto voor deze opdracht was een zeer goed gepresenteerde Volvo XC60, niet heel anders dan mijn eigen auto thuis maar met minder kilometers op de teller.

Ik weet dat deze auto perfect is voor mijn driedaagse reis langs de meren. Het heeft ook all-wheel drive en hill-descent control dus ik kon niet wachten om op pad te gaan met deze auto!

Een leuke verrassing is de ruime achterbak van de auto (en groter dan die van mij), dus perfect om in te laden met mijn spullen (camera’s, drones, tripod, etc) en dan is het tijd om te gaan ontdekken…

Wat ook wel bekend staat als de ‘Gateway to the Lakes’, is het historische plaatsje Kendal waar de meeste bezoekers hun trip beginnen of eindigen. Kendal is heel bekend om haar mint cake – een taartje bedekt met een suikerlaag wat per ongelijk ontdekt werd toen ze pepermunt crème wilden maken. Dit kan ook gezien worden als de eerste ‘energy bar’ ter wereld en deze ging ook mee met Sir Edmund Hillary en zijn team bij de eerste succesvolle beklimming van de Mount Everest in 1953.

Kendal heeft twee makers van mint cake en we hebben de oudste bezocht; Quiggins, die vanaf 1840 is ontstaan en vanaf 1880 mint cake in Kendal is gaan maken. In een grote pan breng je glucose, water en suiker aan de kook, dan neem je het van het vuur zodat de fondant en pepermunt kan worden toegevoegd. Dan wordt dit in mallen geschonken. De eerste mallen zijn dan al gestold en kunnen er uitgehaald worden. Wat foto’s niet laten zien is de sterke pepermunt geur, zo sterk dat dit je ogen kan irriteren! Een dag later wanneer alles goed is afgekoeld, gaat de mint cake naar een andere verdieping voor verdere verpakking.

Lekker te weg op met de Volvo, rijdend uit Kendal, stop ik bij Low Sizergh Barn, een traditionele werkboerderij met winkel die allerlei lokale producten maken of het nu vers gebakken brood is of lokaal gemaakt vlees of de eigen uitloopeieren. Er is ook een balie met geitenkaas die in de prijzen is gevallen bij de ‘British Cheese Awards’ met drie lokale kazen; Kendal Creamy, Kendal Crumbly en Kendal Crumbly met rode ui.

Eén van de unieke dingen van deze boerderijwinkel is dat er ook een café boven is wat uit kijkt over de boerderij waar de koeien worden gemelkt. Elke dag rond 15.45 uur kunt u bij het raam zitten met een kop koffie en cake en kijken naar de 120 koeien die langskomen. Kinderen vinden dit geweldig!

Van Sizergh, kon ik even snelheid maken in de Volvo toen ik over de A590 reed in de richting van Furness en Cartmel Peninsulas, een vaak vergeten deel van Cumbria, die overschaduwd wordt door de meren. En net vanaf de drukke A590 is er WRS Achictectural Antiques – een winkel voor antiek en architectuur in the Yew Tree Barn.

En hier is mijn geplande route:


Stop one: Lancaster – Hertz Caton Road

Stop two: Kendal – Quiggins Mint Cake Factory

Stop three: Sizergh – Low Sizergh Barn

Stop four: Furness & Cartmel Peninsulas – Yew Tree Barn

Stop five: Cartmel – Cartmel Priory

Stop six: Flookburgh – Flookburgh vishing village

Stop seven: Ulverston – Ulverston market town

Stop eight: Piel Island – Piel Island

Stop nine: Waberthwaite – RB Woodall Ltd sausage factory

Stop ten: Birker Fell – Birker Fell route

Stop eleven: Wrynose Pass – Wrynose Pass route

Stop twelve: Grasmere – The Forest Side

Stop thirteen: Kirkstone Pass – Kirkstone Pass Inn

Stop fourteen: Martindale – Martindale route

Stop fifteen: Greystoke – Bunkers Hill Dairy


Laatste artikelen