Delicious Drives, dag 3:

De stad en de natuur combineren met Arnhem en de Veluwe

door Milou Van Roon - 01 June 2017

De laatste dag van mijn avontuur met Hertz is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om wat dichter bij huis te blijven, zodat ik de auto voor sluitingstijd in kan leveren. Het weer is spectaculair vandaag (29 graden en zonnig), dus besluit ik om richting het oosten naar het platteland te gaan, weg van de hordes toeristen die zich naar de zee begeven. Ik besluit om de stad en het platteland te combineren, en zodra ik in de omgeving ben wil ik Arnhemse Meisjes proeven, de lokale klassieker.

Arnhem

Hoewel ik er niet vaak kom, is Arnhem een van mijn favoriete Nederlandse steden. Dat komt niet door haar uiterlijk, want de stad is lang niet zo indrukwekkend als Amsterdam, Utrecht of zelfs Den Bosch. Maar Arnhem heeft een geweldige sfeer. Het is bruisend en wordt steeds levendiger. In bepaalde opzichten doet het me denken aan Rotterdam, maar met mooiere natuur eromheen.

Onze eerste stop in Arnhem was voedsel-gerelateerd. We gingen op zoek naar de echte Arnhemse Meisjes: knapperige platte koekjes van gistdeeg, bestrooid met suiker. Het lijkt eenvoudig om Arnhemse Meisjes te vinden maar helaas lukt dat niet zonder vals te spelen. Er is maar één bakkerij die de traditionele koekjes met gistdeeg maakt en dat is Banketbakkerij Van Asselt.

De originele koekjes werden voor het eerst gemaakt in 1829, niet door deze bakkerij, maar Van Asselt maakt ze al tientallen jaren en is er beroemd mee geworden. Het recept van de koekjes (die nog elke week met de hand worden gemaakt) staat in Roald Dahls “Revolting Recipe Cookbook”. De schrijver werd verliefd op de koekjes toen hij ze voor het eerst proefde toen hij in de stad was voor een signeersessie. In de jaren daarna werden talloze dozen met koekjes verzonden naar Groot-Brittannië en vroeg hij of hij het recept mocht opnemen in zijn boek.

Ik moest ze wel proeven: ze waren heerlijk, en heel verslavend. De mevrouw die in de banketbakkerij werkt deelt het verhaal van de bakkerij graag met haar klanten en gaf ons ook veel tips voor eetgelegenheden in Arnhem.

Na de nodige portie suiker was het tijd om Arnhem te verkennen. Vergeet niet om een van de meest herkenbare gebouwen te bezoeken: Musis Sacrum, een concertgebouw. Dit gebouw doet me altijd denken aan Parijs of Boedapest. Daarnaast is het Duivelshuis ook een bezoekje waard. Als je van kerken houdt, kan ik de Eusebiuskerk aanbevelen. Je kunt de lift naar de bovenkant van de toren nemen, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Naast dit alles geniet ik enorm van de sfeer in Arnhem. Er zijn veel originele winkels met leuke woonaccessoires, lokale kledingmerken en een paar funky cafés en restaurants. Ik zou hier kunnen wonen. Mijn favoriete buurt heet het Modekwartier. Daar hadden we lunch bij Caspar, in het zonnetje. We namen een heerlijke kikkererwtenburger met geitenkaas en salsa en een BLT op maïsbrood met romige mayonaise.

De Veluwe

Het was tijd om te ontsnappen uit de grote stad en naar de Veluwe ten noorden van Arnhem te gaan om wat rust en stilte op te zoeken. We zijn niet echt in de Veluwe geweest, maar we hebben wel rondgereden in de streek. De route van Arnhem naar Otterlo was fantastisch, en vanaf daar reden we van Hoenderloo naar Uchelen en via Kootwijk terug naar Utrecht. We hebben natuurlijk regelmatig gepauzeerd om van de natuur te genieten.

In zo’n natuurlijke streek met veel kleine dorpen is een huurauto handig, zodat je wanneer je zelf wilt kunt stoppen om foto’s te maken. Ik was blij dat ik met mijn Opel Mokka Turbo de omgeving kon verkennen! Hierna was het tijd om terug te rijden naar Utrecht, waar ik de auto inleverde.

Ik ben vooral blij dat ik drie zonnige dagen kon doorbrengen met het verkennen van geweldige plaatsen en het eten van heerlijk voedsel in Nederland. Het vrijheidsgevoel maakte me gelukzalig. Ik was ook heel tevreden over de Opel Mokka Turbo van Hertz. Mooi, modern en voorzien van alle luxe. De service was ook van hoge kwaliteit. In drie dagen heb ik het beste geproefd van Noord-Brabant, Zeeland en de Veluwe. Er blijft maar één vraag over:

Wat is jouw favoriete streek in Nederland om een roadtrip te maken?

En hier is mijn geplande route:


Stop 1: Arnhem - Banketbakkerij (Confectionary) Van Asselt

Stop 2: Arnhem - Musis Sacrum

Stop 3: Arnhem - Duivelshuis

Stop 4: Arnhem - Eusebius church

Stop 5: Modekwartier - Caspar

Stop 6: Veluwe - Otterlo


Laatste artikelen