Delicious Drives, dag 1:

Een roadtrip van één dag door Noord-Brabant

door Milou Van Roon - 01 June 2017

Als je me kent, dan weet je dat ik nooit een kans zal laten liggen om te ontsnappen naar het buitenland. Maar in de lente en de zomer is Nederland eigenlijk een heerlijke plek om te zijn. Hertz daagde me uit om gedurende drie prachtige zonnige dagen Nederland te verkennen tijdens een Delicious Drive, op zoek naar minder bekende hapjes en drankjes. De route mocht ik zelf bedenken. Voor de eerste dag met Hertz besloot ik terug te keren naar mijn roots: Noord-Brabant.

Het feit dat ik een huurauto tot mijn beschikking had was een groot voordeel op mijn missie. Hiermee kon ik op plekken komen die je normaal niet zonder auto kunt bereiken, of het zou eeuwig duren met het openbaar vervoer.

Toen ik aankwam bij de autoverhuurlocatie van Hertz in Utrecht zag ik de grote, glimmende Opel Mokka Turbo die de komende drie dagen mijn reispartner zou worden. Ik had nog nooit zo'n nieuwe auto bestuurd, en ik was blij verrast met alle luxe: het start-stopsysteem, automatische lichten, satellietnavigatie, een achteruitrijcamera, de mogelijkheid om mee te zingen met mijn eigen afspeellijst van Spotify... en zelfs wifi! Het maakte mijn tocht met Hertz comfortabel en gemakkelijk. Op naar de eerste stop: Den Bosch!

Den Bosch

Als je naar echte Nederlandse specialiteiten vraagt, zal een echte Brabander zoals ik je meteen vertellen over de Bossche Bol. Dit gebak is een soort soesje maar dan groot. Het is gevuld met room en bedekt met chocola. Ik zocht de allerbeste en vond hem bij Banketbakkerij Jan de Groot. Dat is geen gewone banketbakkerij, het is de winkel van de kleindochter van de uitvinder van de Bossche Bol! Hij bedacht deze zondige lekkernij in 1938. Deze banketbakkerij is nu dé plek voor gebak en is groot geworden door mond-tot-mondreclame. Ze leveren Bossche Bollen aan veel andere cafetaria in de stad.

Ik heb in mijn leven een handvol Bossche Bollen gegeten en ik beschouwde mezelf nooit als een fan van de Bossche Bol: het is te machtig, te intens. Maar het blijkt dat ik nog nooit een goede had gegeten. De Bossche Bol van Jan de Groot is licht, knapperig, met een vulling van zoete room en een dunne glazuurlaag van chocola. Niet te machtig, precies de juiste balans. Toen ik op maandagochtend van mijn gebak zat te genieten, zat de winkel al vol met plaatselijke bewoners die aan het genieten waren van hun koffie en gebak.

Na deze lekkernij vol suiker genuttigd te hebben besloot ik om wat van die energie te verbranden met een wandeltocht door Den Bosch, een van mijn favoriete Nederlandse steden. Ik breng veel tijd door in deze stad, dus ik ken de weg. Er heerst een leuke, ontspannen sfeer in deze middeleeuwse stad, waar de beroemde schilder Hieronymus Bosch heeft gewoond. Mijn favoriete delen van de stad zijn het oude stadscentrum, de prachtige Binnendieze-grachten en de glorieuze Sint-Janskathedraal.

Oisterwijk

Wat ik het fijnst vind aan een huurauto is de vrijheid om je plannen te wijzigen en op iedere mogelijkheid in te gaan die op je pad komt. Ik was van plan om naar Boxtel te gaan om te lunchen maar een vriend raadde me Oisterwijk aan, dus ben ik daar naartoe gegaan. Wat een schattige plaats! Het mooiste moment was toen ik langs een molen reed en zag dat ze er eten en drinken serveerden. Ik besloot daar te stoppen, de auto te parkeren en naar binnen te gaan voor lunch. De Kerkhovense Molen is gebouwd in 1895 en wordt nog steeds gebruikt. Binnen vind je een schattig winkeltje waar lokale producten verkocht worden en dat tevens fungeert als een klein café. Bij goed weer kun je buiten zitten en in de zon genieten van je eten en drinken. Ik nam een Brabants Worstenbroodje, de favoriet van de plaatselijke bewoners, en nuttigde het in de zon.

Ik had niet veel tijd om Oisterwijk zelf te bezoeken maar het is een prachtig plaatsje. Een van de bezoekers van de windmolen sprak me op typisch Brabantse wijze aan (vriendelijk en open) en vertelde me vol trots over de geschiedenis van het stadje. Hij vertelde me dat Oisterwijk altijd een welvarende stad is geweest vanwege haar ligging op de handelsroute tussen Nijmegen en België (met name Antwerpen). Naast het stadscentrum zijn de kerken ook een bezoek waard. De Sint-Petrus’-Bandenkerk is een neogotische basiliek uit 1897 en de trots van de stad. De kerk was ontworpen door Pierre Cuypers, een beroemde Nederlandse architect die ook verantwoordelijk was voor de ontwerpen van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.

Berkel Enschot

Toen was het tijd om in te checken voor een rondleiding door de brouwerij van La Trappe in Berkel Enschot. Ik ben geen bierdrinker maar mijn reisgezel was dat wel, en ik heb wel een grote liefde voor producten met een origineel verhaal. Omdat ik jaren in de buurt van Tilburg had gewoond was ik zeer verheugd om de La Trappe-brouwerij te bezoeken. Om twee uur namen we plaats in het Proeflokaal, waar we een video te zien kregen over de geschiedenis van de abdij en het bier voordat we naar de brouwerij zelf gingen. De volledige rondleiding duurt anderhalf uur en is inclusief een La Trappe-biertje.

La Trappe-bier wordt geproduceerd in de Abdij Koningshoeven. La Trappe is ambachtelijk bier dat wordt gemaakt door monniken. Om zichzelf een Trappistenbier te mogen noemen, moet het bier voldoen aan drie regels: het bier moet binnen de muren van de abdij gebrouwen worden, het bier moet door of onder leiding van monniken gemaakt worden en de abdij moet liefdadigheidswerk verrichten. Er wonen 22 monniken in de abdij (die niet bezocht mag worden) die zichzelf volgens de Benedictijnse leer onderhouden door kaas, brood en bier te produceren. Het mooie van deze plek is dat de abdij niet kan bestaan zonder de brouwerij en de brouwerij niet kan bestaan zonder de abdij. Vanwege de toenemende aandacht voor ambachtelijk bier heeft de brouwerij zijn productie in de afgelopen vier jaar kunnen verdubbelen. La Trappe wordt met grote trots lokaal geproduceerd, met veel aandacht voor de natuur. Als je niet geïnteresseerd bent in een rondleiding door de brouwerij, kun je ook naar het Proeflokaal gaan voor lokaal geproduceerd eten (en La Trappe-bier natuurlijk, als je er toch bent...).

Breda

Het was tijd om de dag af te ronden in mijn geboorteplaats: Breda. Een stad die vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen, terwijl het een van de mooiste en meest ontspannen steden van Nederland is (naar mijn bescheiden en totaal niet bevooroordeelde mening). Neem bijvoorbeeld De Grote Kerk, een van de meest imposante gebouwen van de stad. Deze Brabantse basiliek is gebouwd in 1547 en is open voor bezoekers. Ik ben verscheidene keren binnen geweest (ik heb hem zelfs beklommen) en ik heb één keer zelfs Koning Willem Alexander in de kerk gezien (toen hij nog kroonprins was). Het was niet zo gek dat hij daar was, omdat de Prinsenkapel van de basiliek een mausoleum is voor de voorvaderen van de Nederlandse koninklijke familie. De toren is het gezicht van de kerk. Door zijn grootte kan hij van ver gezien worden. De Grote Kerk wordt door velen gezien als een van de mooiste kerken van Nederland.

Dankzij zijn ligging aan de Grote Markt kun je ernaar kijken onder het genot van een drankje. Dat is de plek waar plaatselijke bewoners samenkomen op zonnige dagen en na een werkdag om wat de drinken. We nuttigden wat hapjes en drankjes in Café Vulling, een traditioneel Nederlands bruin café. We genoten van de Boergondische levensstijl waar deze streek van Nederland bekend om staat. Even later namen we plaats in Restaurant Zeezicht voor een diner. De naam Zeezicht is ietwat verwarrend omdat er geen zee in de buurt is. Het uitzicht over de Grote Markt stelt echter niet teleur. Ik nam een heerlijke visstoofpot en genoot van de ongeëvenaarde sfeer van Breda.

Het was echt fantastisch om Noord-Brabant te mogen verkennen voor Hertz omdat ik me hier echt thuis voel. Het heeft me zeker geïnspireerd om meer van Nederland te verkennen. Blijf bij ons want de komende twee dagen zal ik met Hertz andere bestemmingen in Nederland bezoeken.

Wat is jouw favoriete Brabantse specialiteit?

En hier is mijn geplande route:


Stop 1: Den Bosch - Banketbakkerij Jan de Groot

Stop 2: Den Bosch - Sint Jans cathedral

Stop 3: Oisterwijk - Kerkhoven Molen

Stop 4: Berkel Enschot - La Trappe

Stop 5: Breda - De Grote Kerk

Stop 6: Breda - Grote Markt


Laatste artikelen