Elektrische auto’s: range anxiety en hoe je ervan afkomt

Benut het bereik van je elektrische auto optimaal en plan je trip zonder je zorgen te hoeven maken dat je met een lege accu komt te zitten.

EV charging

Wil je een elektrische auto huren, maar twijfel je of je wel genoeg stroom hebt voor je reis? Zelfs als je het wel ziet zitten om met een elektrisch voertuig (EV) te rijden, maak je je misschien zorgen over hoelang de accu het uithoudt, en waar je de elektrische auto onderweg kunt opladen.

Maar als je graag de vele voordelen van het rijden in een elektrische auto wilt ontdekken – onder andere weinig uitstoot, een rustigere rit en lagere kosten – laat range anxiety je dan niet tegenhouden om het te proberen. Dankzij de verbeterde technologie en een groeiend aantal laadstations, kun je je zorgen over het opladen van een elektrische auto gerust achter je laten en genieten van de rit.

Wat is range anxiety?

Range anxiety betekent de angst van de bestuurder dat het voertuig met een lege accu komt te staan voordat de beoogde bestemming wordt bereikt. Als je voor het eerst een EV huurt, vraag je je misschien af hoelang de accu’s van elektrische auto’s meegaan en hoe ver je kunt rijden op één laadbeurt.

Deze zorgen zijn begrijpelijk; niemand wil met een lege accu komen te staan. Met een beetje planning en kennis kun je je range anxiety echter achter je laten.

Hoe ver kunnen elektrische auto’s rijden?

De actieradius van elektrische auto’s is met de jaren ontzettend verbeterd. Eind jaren 90 konden EV’s zo’n 95-130 kilometer rijden op een volle accu, maar dankzij de verbeterde accu-technologie is dit nu gemiddeld meer dan 300 kilometer. Als je een EV van Hertz huurt, kom je zeker niet in de problemen, met een bereik van tot 380 kilometer voor een Tesla Model 3, 550 kilometer voor een Tesla Model Y en 540 kilometer voor een Polestar 2.

Dus, hoewel je niet van zonsopgang tot -ondergang kunt rijden, zijn EV’s ideaal voor dagelijks autorijden en roadtrips met meerdere pauzes. Elektrische auto’s zijn ook efficiënter in stedelijke gebieden, dankzij regeneratief remmen: de mogelijkheid om stroom op te slaan wanneer er vaker op de motor wordt geremd.

Laadstations voor elektrische auto’s

Een elektrische auto opladen is makkelijker dan je denkt. Waarschijnlijk rijd je al iedere dag langs openbare laadstations bij tankstations, winkels en openbare parkeerplaatsen, evenals langs officiële laadstations. Als je je zorgen maakt over het vinden van een laadstation, plan je rit dan voordat je aan de reis begint zodat je weet waar je je elektrische auto kunt opladen.

Als je van plan bent je elektrische auto thuis op te laden, kun je voor de veiligheid en snelheid het beste een EV-laadunit installeren. Als je je EV in een standaard stopcontact met een adapter steekt kan het meer dan 24 uur duren om de auto volledig op te laden. Dus als je een EV huurt en logeert bij vrienden of familie die alleen benzine- of dieselauto’s hebben, kun je beter een openbaar laadpunt gebruiken in plaats van de stopcontacten bij hun thuis.

Hoeveel EV-laadstations zijn er in Nederland?

Nederland heeft met 107.000 publieke laadpalen en ruim 3.200 publieke snelladers de grootste laaddichtheid van Europa. Het aantal laadpunten stijgt ieder jaar, dus het zou niet lastig moeten zijn om ergens je elektrische auto op te laden.

Zuid-Holland is de provincie met de meeste oplaadpunten, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant.

Hertz heeft autoverhuurlocaties in heel Nederland, van Amsterdam tot Groningen, en we hebben een groot netwerk van meer dan 300.000 Shell Recharge-punten in heel Europa. Je kunt ook je Tesla-huurauto opladen bij een van de meer dan 10.000 Tesla Supercharger stations.

Voor meer informatie over lokale laadstations kun je terecht bij ons team wanneer je je EV ophaalt, of neem een kijkje in de Shell Recharge-app. Op die manier ben je nooit ver verwijderd van een laadstation wanneer je op pad gaat met je EV-huurauto.

Wat is de snelste manier om mijn EV op te laden?

De snelste manier om je EV op te laden is met een snellader, die een elektrische auto voor tot 80% op kan laden in slechts een half uur. Snelladers kunnen wel duurder uitvallen, omdat je profiteert van het gemak van supersnel opladen. Als je een Tesla huurt kun je Tesla Superchargers gebruiken om in slechts 15 minuten tot 275 kilometer bereik toe te voegen.

Waar kan ik gratis een elektrische auto opladen?

Het opladen van een EV is een voordelig alternatief voor brandstof, en dat is helemaal waar met de recente stijging van brandstofprijzen. Maar het is ook mogelijk om plekken te vinden waar je je elektrische auto gratis op kunt laden wanneer je de auto moet laden.

Je vindt deze gratis laadpunten op parkeerplaatsen en bij dealers, hotels en winkelcentra.

Hoe kom ik van range anxiety af?

Volg deze tip om ervoor te zorgen dat je nooit meer last hebt van range anxiety in je elektrische auto. Zo kun je ongestoord genieten van de complete EV-ervaring.

Gebruik oplaadapps

Zoek de laadstations voor elektrische auto’s in jouw woonplaats en onderweg op met apps zoals Shell Recharge, Chargemap, Fastned, Sygic en Smoov. Deze apps tonen laadstations op een kaart en kunnen je de weg wijzen naar het dichtstbijzijnde laadstation.

Bereid je reis goed voor

Zoek bij het plannen van een uitstapje naast goede hotels en restaurants ook naar laadpunten. Zo creëer je een route waarbij je zowel je auto als jezelf oplaadt.

Doe het rustig aan

Hoewel het aanlokkelijk kan zijn om flink gas te geven op de snelweg is het een goed idee om soepel te rijden in een EV. Snelle acceleratie en hard remmen zorgen ervoor dat je accu sneller leeg raakt, dit is niet anders dan bij brandstofauto’s. Eigenlijk is het efficiënt rijden in een elektrische auto grotendeels hetzelfde als het rijden in een traditionele auto.

Leer de basis

Vraag voordat je bij de Hertz-locatie wegrijdt in je elektrische huurauto aan het personeel om je een volledige uitleg te geven, zodat je precies weet hoe je met een EV rijdt en hoe je ‘m oplaadt.

Nu je weet dat je niet bang hoeft te zijn voor range anxiety, is het tijd om je eerste trip in een elektrische auto te plannen. Bekijk het EV-wagenpark van Hertz en bereid je voor op een groenere, schonere en rustigere rit.